Generic filters
Exact matches only

7 znakova da vam nedostaje selen

Bleda koža i lomljivi nokti, moždana magla i umor nisu samo znaci starenja, već mogu biti pokazatelji da vam telo pokušava reći da vam nedostaje selen.

 

Uvek čujemo o krizi nedostatka vitamina D ili o tome kako je unos omega-3 masnih kiselina neophodan za zdravlje srca i mozga.

Jedan od hranljivih sastojaka o kojem retko čujemo je selen. Međutim, ovaj mineral u tragovima, dobijen iz orašastih plodova i integralnih žitarica, snažan je antioksidant koji je bitan za zdravlje. Problem je što ga verovatno ne dobijamo dovoljno.

“Nedostatak selena može biti jedno od najmanje prijavljenih problema sa ishranom u svetu,“ kaže vodeći naučnik za ishranu Frankie Brogan.

 

Ko je ugrožen?

Iako je selen prisutan u namirnicama bogatim proteinima, uključujući morske plodove, nemasno meso i perad, jaja, mahunarke (pasulj i grašak), orahe, semenke i proizvode od soje, niske nivoe u našim telima znače da čak i ako jedemo takvu hranu, možda ga ne unosimo dovoljno.

 

Zašto vegani posebno treba da paze na nivo selena?

Najnoviji statistički podaci Velike Britanije iz nacionalnog istraživanja o ishrani i ishrani pokazuju da žene češće od muškaraca ne unose dovoljno selena koji im je potreban za normalno funkcionisanje.

“Neke studije dodatno pokazuju da bi određene grupe, poput vegana, vegetarijanaca i onih koji izbegavaju gluten, mogle biti izložene većem riziku od nedostatka selena,“ kaže Brogan.

U drugoj studiji iz Švedske, objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, ishrana vegana upoređena je sa ishranom onih koji jedu sve, i vegani su imali najniže nivoe selena.

 

Znaci da možda ne dobijate dovoljno selena

 

Problemi sa štitnom žlezdom;

Selen je potreban za regulisanje telesne metabolike, posebno za pravilno funkcionisanje štitne žlezde.

Moždana magla;

Odgovarajući nivoi selena potrebni su za stvaranje takozvanih selenoproteina, koji učestvuju u mnogim zdravstvenim funkcijama, pa nedostatak utiče na mnoge procese u telu – pre svega na funkciju mozga.

Loše raspoloženje;

Ako patite od lošeg raspoloženja ili blage anksioznosti, uzrok može biti nizak nivo selena.

Umor i mišićna slabost;

Selen pomaže telu u stvaranju energije i u smanjenju oksidativnog stresa, što znači da više oksigenisane krvi može cirkulisati po telu.

Gubitak kose;

Selen aktivira enzim koji je važan za regeneraciju važnih antioksidanata u telu, kao što je vitamin C.

Oni podstiču rast kose i njen ponovni rast, ubijajući štetne slobodne radikale, a istovremeno regulišu rast i zdravlje ćelija.

Gubitak kose, koji se dešava relativno brzo i ravnomerno je raspoređen, može biti znak nedostatka selena.

Loša koža i nokti;

selen je neophodan za stvaranje selenoproteina koji su potrebni za proizvodnju glutation peroksidaze.

Pomaže u zaštiti od slobodnih radikala, pa pomaže i u izgledu kože i smanjenju bora.

Česte prehlade i infekcije; snažna antioksidativna aktivnost selena je važna za dobro imunološko zdravlje.

 

Foto Pixabay
Komentari
Loading...