Generic filters
Exact matches only

Biljke i začini koji su veoma korisni za naše zdravlje? Evo nekoliko od njih

Biljke i začini koji se smatraju korisnima za zdravlje zbog svojih nutritivnih svojstava ili potencijalnih medicinskih prednosti.

 

Evo nekoliko od njih:

Kurkuma:

Snažan antioksidans s protuupalnim svojstvima. Glavni aktivni sastojak je kurkumin, koji može pomoći u smanjenju upale i može imati povoljan uticaj na zdravlje srca.

Đumbir:

Koristi se za smanjenje mučnine, poboljšanje probave i smanjenje upala. Takođe se smatra da ima antioksidativna i antivirusna svojstva.

Cimet:

Može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, smanjenju upale i borbi protiv infekcija.

Takođe je bogat antioksidansima.

Cimet je jedan od najpopularnijih začina.

Njegov topao, aromatičan ukus može se naći u pićima i u pecivu.

Ovaj začin prepun je jedinjenja koja unapređuju zdravlje, kao što su cinamaldehid kumarin, cimetna kiselina i eugenol, od kojih svi imaju moćna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. 

Redovno konzumiranje ili suplementacija cimetom nudi značajne metaboličke koristi. Studije su pokazale da je kod ljudi koji su konzumirali između 1-6 grama cimeta dnevno tokom 40 do 90 dana zabeleženo smanjenje šećera u krvi, lipida u krvi i nivoa krvnog pritiska.

Bosiljak:

Ima antiupalna svojstva i bogat je antioksidansima. Takođe se smatra da ima antimikrobna svojstva i može pomoći u smanjenju stresa.

Menta:

Može pomoći u smirivanju probavnih problema, smanjenju glavobolja i poboljšanju disanja. Takođe se koristi za smirenje i smanjenje stresa.

Origano:

Bogat antioksidansima, može imati antimikrobna svojstva i pomoći u borbi protiv bakterija. Origano (Origanum vulgare) skupni je naziv za grupu biljaka koje se obično koriste u mediteranskoj kuhinji.

Origano pripada porodici biljaka nane ili Lamiaceae i ima snažan i zemljani ukus. Origano sadrži biljna jedinjenja, uključujući terpene, timol i karvakrol, koji imaju moćna antioksidativna svojstva.

Korišćen je u sistemima tradicionalne medicine za lečenje bolesti kao što su loše varenje, kašalj, dijareja i bronhitis. Zbog visokog sadržaja antioksidanata, suplementi origana mogu pomoći u smanjenju markera oksidativnog stresa.

Oksidativni stres nastaje kada molekuli zvani reaktivne vrste kiseonika (ROS) nadjačaju antioksidativnu odbranu tela, što dovodi do oštećenja ćelija.

Ružmarin:

Sadrži antioksidanse i može pomoći u smanjenju upale. Takođe se povezuje s poboljšanjem memorije i koncentracije.

Peršun:

Bogat je vitaminima i mineralima, posebno vitaminom K i vitaminom C. Pomaže u jačanju imunološkog sistema i poboljšanju probave.

Majčina dušica:

Ima antimikrobna svojstva i može pomoći u borbi protiv infekcija. Takođe se povezuje s poboljšanjem probave.

Lavanda:

Koristi se za smanjenje stresa i anksioznosti. Ulje lavande takođe se može koristiti za opuštanje i poboljšanje kvaliteta sna.

Ovi začini i biljke mogu se koristiti u ishrani, čajevima, kao dodaci jelima ili kao sastojci u prirodnim lekovima. Važno je imati na umu da individualni odgovor na ove biljke može varirati, pa je pre upotrebe veće količine ili u medicinske svrhe preporučljivo konsultovati se sa stručnjakom za ishranu ili zdravstvenim profesionalcem.

Foto FreePik
Komentari
Loading...