Generic filters
Exact matches only

Božikovina je biljka ili grmlje poznato kao Božićna zvezda

Izraz „Božikovina“ može se odnositi na biljku ili grmlje poznato i kao Božićna zvijezda ili zvezdasti grm.

Naziv Božikovina često se koristi za biljku Euphorbia pulcherrima, koja je popularna biljka u vrijeme božićnih blagdana zbog svojih šarenih listova i crvenih ili ružičastih brakteja koje podsjećaju na cvetove.

Ova biljka porijeklom je iz Meksika, a uzgaja se kao ukrasna biljka u mnogim dijelovima sveta. Božikovina je osetljiva na promjene u uvjetima okoline te zahtijeva određenu njegu kako bi zadržala svoj dekorativni izgled.

 

Idealni uvjeti uzgoja uključuju svijetlo, ali ne izravno sunčevo svetlo te umjereno zalijevanje.

Važno je napomenuti da sokovi Božikovine mogu biti iritantni za kožu i sluznicu te je stoga važno rukovati ovom biljkom oprezno, posebno za ljude s osjetljivom kožom ili alergijama.

Ako imate Božikovinu kod kuće ili razmišljate o njezinoj nabavci, preporučljivo je informirati se o pravilnoj njezi kako biste osigurali da biljka ostane zdrava i lepa.

Božikovina
FreePik

 

* Najčešće se stavljaju na ulazna vrata kao dekoracija u sastavu venčića ili buketa, a najčešće se kače tako da vise iznad vrata.

* Grančice ili buketiće božikovine možete da upotrebite umesto vrha jelke, ali i da njima ukrasite celo drvce. I bez sjajnih ukrasa jelka će izgledati moćno.

* I imela se često koristi kao ukras tokom božićnih praznika u obliku venaca, aranžmana i kao dodatak dekoracijama.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...