Generic filters
Exact matches only

ALUMINIJUM! Kakav ima uticaj na organizam čoveka?

Aluminijum je rasprostranjen element u zemljinoj kori i prisutan je u mnogim svakodnevnim proizvodima, uključujući posuđe, konzerve, antiperspirante, lekove, kozmetiku i još mnogo toga.

Dokazano je da velike količine aluminijuma mogu negativno uticati na ljudski organizam.

Evo nekoliko ključnih tačaka o tome:

Neurotoksičnost:

Jedan od najznačajnijih potencijalnih problema u vezi sa aluminijumom je njegova neurotoksičnost.

Akumulacija aluminijuma u ​​mozgu može biti povezana sa različitim neurološkim poremećajima, uključujući Alchajmerovu bolest i Parkinsonovu bolest. Iako tačan mehanizam još nije u potpunosti razjašnjen, neki naučnici veruju da aluminijum može da izazove oštećenje neurona i doprinese nastanku ovih bolesti.

Veza sa Alchajmerovom bolešću:

Postoje neki dokazi koji ukazuju na vezu između izloženosti aluminijumu i rizika od razvoja Alchajmerove bolesti. Istraživanja su pokazala prisustvo aluminijuma u ​​moždanom tkivu obolelih od ove bolesti, iako još uvek nije sasvim jasno da li je aluminijum uzrok ili posledica.

Veza sa bolestima kostiju:

Preterano izlaganje aluminijumu može oštetiti kosti, što dovodi do slabljenja i povećanja rizika od preloma.

Ovo je posebno zabrinjavajuće kod osoba sa već povećanim rizikom od osteoporoze ili drugih bolesti kostiju.

balanced nutrition concept clean eating flexitarian mediterranean diet top view flat nutrition clean eating food concept diet plan with vitamins minerals salmon shrimp mix vegetables
FreePik

Moguća veza sa rakom:

Istraživanja su otkrila neke indikacije da dugotrajno izlaganje aluminijumu može biti povezano sa povećanim rizikom od nekih vrsta raka, kao što su rak dojke i rak mozga.

Međutim, ovi nalazi nisu jednoznačni i zahtevaju dalje istraživanje.

Dugotrajna izloženost:

Najveći rizik od negativnih efekata aluminijuma na telo verovatno je povezan sa dugotrajnom i velikom izloženošću ovom elementu.

Redovna upotreba proizvoda koji sadrže aluminijum, kao i profesionalna izloženost, može dovesti do akumulacije aluminijuma u ​​telu tokom vremena.

 

Važno je napomenuti da izloženost aluminijumu u svakodnevnim proizvodima obično nije dovoljno visoka da izazove značajne štetne efekte kod većine ljudi.

Međutim, pojedinci koji su profesionalno izloženi aluminijumu, kao i oni sa većim rizikom od neuroloških ili koštanih bolesti, mogu biti posebno podložni negativnim efektima ovog metala.

Kao mera predostrožnosti, treba težiti smanjenju izloženosti aluminijumu kad god je to moguće, posebno u slučajevima kada su ljudi već u opasnosti od gore navedenih zdravstvenih problema.

 

KAKO DOLAZIMO U KONTAKT SA ALUMINIJUMOM?

Ljudski organizam je svakodnevno izložen velikim količinama aluminijuma.

Unosimo ga na tri načina: udisanjem, kroz usnu duplju ili apsorpcijom putem kože.

Ovaj metal je prisutan u prerađenoj hrani (neke vrste sira, gotov miks za pripremu kolača i torti, gotove smeše za pripremu palačinaka, gotove krofne, turšija…), pekarskim proizvodima (za čiju pripremu je korišćen prašak za pecivo), kozmetici i sredstvima za negu tela (antiperspirant dezodoransi, šminka, pasta za zube…), OTC lekovima (npr. antacidi i puferirani aspirin), posuđu i alu foliji za čuvanje hrane.

Dešava se da aluminijum bude pronađen čak i u vodi, a aerozagađenje i upotreba pesticida može uključiti između ostalog i prisustvo čestica tog metala u vazduhu.

Od trovanja aluminijumom najviše su pod rizikom osobe koje žive u sredinama gde je prisutna visoka koncentracija aluminijuma ili udišu čestice aluminijuma na radnom mestu.

 

UKLANJANJE ALUMINIJUMA IZ ORGANIZMA PRIRODNIM PUTEM

Za trovanje teškim metalima postoje terapije koje prepisuju lekari, a takvo stanje se prethodno utvrđuje laboratorijskim testiranjem urina i krvi.

Međutim, postoje brojna prirodna rešenja koja mogu pomoći u čišćenju tela od aluminijuma i sličnih toksina bez posledica po organizam i sa malom verovatnoćom da će se javiti bilo kakvi neželjeni efekti.

Na tržištu su dostupni raznovrsni proizvodi koji se koriste kao suplementi i izvor aktivnih komponenata biljnog i životinjskog porekla delotvornih kod eliminacije aluminijuma iz tela.

Tu se ističe Organic silica, kao sjajno rešenje za visok nivo aluminijuma u organizmu i zaštitu od komplikacija koju uzrokuje toksikoza takvim teškim metalom i drugim, sličnim otrovnim materijama.

Uz to se primenjuju i jednostavne mere kao što su regulacija ishrane, fizička aktivnost i izbegavanje svega što sadrži aluminijum.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...