Generic filters
Exact matches only

Za šta se koristi čaj od cveta divizme? Divizma ima antivirusna i antibakterijska svojstva (VIDEO)

Čaj od cveta divizme (Verbascum thapsus) koristi se u tradicionalnoj medicini za olakšavanje simptoma respiratornih problema.

Divizma, takođe poznata kao vrpcasta krasuljka ili morska svila, ima dugu istoriju upotrebe u lečenju kašlja, bronhitisa, astme i drugih respiratornih tegoba.

Čaj od cveta divizme smatra se ekspektoransom, što znači da može pomoći u iskašljavanju sluzi i olakšavanju disanja.

Takođe se koristi zbog svojih potencijalnih protivupalnih i umirujućih svojstava za iritaciju grla i kašalj.

Međutim, pre upotrebe biljnih preparata, uključujući čaj od divizme, preporučuje se konsultacija sa stručnjakom ili lekarom, posebno ako osoba pati od nekih drugih zdravstvenih problema ili uzima lekove, jer biljni preparati mogu imati interakcije ili neželjene efekte.

 

Divizma ima antivirusna i antibakterijska svojstva

Divizma (Verbascum thapsus) se tradicionalno koristi zbog svojih potencijalnih antivirusnih i antibakterijskih svojstava. Postoje istraživanja koja sugerišu da određeni ekstrakti divizme mogu imati aktivnost protiv određenih virusa i bakterija.

Neki laboratorijski testovi i istraživanja ukazuju na to da ekstrakti divizme mogu imati određeni nivo delovanja protiv određenih virusa i bakterija. Međutim, važno je napomenuti da ova istraživanja nisu dovoljno obimna ili definitivna da bi se divizma preporučila kao glavni lek za virusne ili bakterijske infekcije.

Kao i kod svih prirodnih lekova, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila efikasnost divizme u borbi protiv virusa i bakterija. Takođe, pre upotrebe divizme ili njenih ekstrakata za lečenje infekcija, važno je konsultovati se sa stručnjakom ili lekarom radi pravilne procene i preporuka.

Foto FreePik
Komentari
Loading...