Generic filters
Exact matches only

Lečenju anksioznosti! Mogu li dodaci magnezijuma i vitamina D pomoći ?

Korisnici TikToka i pripadnici mlađe generacije smatraju da vitamin D i magnezijum mogu pomoći u lečenju anksioznosti. Da li je to zaista tako?

 

Pogledajmo šta kaže stručna javnost.

Stručnjaci za ishranu kažu da ove tvrdnje podržava i nauka.

Međutim, dodaci možda nisu čarobno rešenje za sve ljude. Stanja mentalnog zdravlja često proizilaze iz kombinacije faktora i često ih je nemoguće rešiti jednom jednostavnom rešenjem.

Najbolje ih je posmatrati iz različitih uglova, što svakako uključuje i, pre svega, dobru ishranu.

 

Mogu li dodaci magnezijuma i vitamina D pomoći kod anksioznosti?

Iako treba biti oprezan prilikom praćenja trendova na TikToku, nedavni video snimci korisnika možda su čak i korisni!

Korisnici su počeli tvrditi da su im dnevne doze magnezijuma i vitamina D pomogle u suočavanju s anksioznošću.

Izveštavali su o smanjenju briga i manjih osećanja teskobe.

Mnogi su rekli da je to zapravo prva stvar koja im je zaista pomogla.

ishrana
FreePik

 

Mnogi korisnici su se, naravno, pitali o vremenu i doziranju.

Jasno je da ljudi koji su probali kombinaciju smatraju da postižu dobre rezultate, ali šta kaže nauka?

Da li se magnezijum i vitamin D zaista mogu koristiti za lečenje anksioznosti?

 

Šta magnezijum i vitamin D mogu učiniti za telo?

Iako su medicinski saveti na TikToku često oskudni, dr. Uma Naidoo, direktorka odeljenja za psihijatriju ishrane i načina života u Opštoj bolnici u Masačusetsu i autorka knjige „Smanjite teskobu hranom,“ rekla je za Healthline da postoji jasna podrška ulozi vitamina D i magnezijuma u pomaganju sa simptomima depresije i anksioznosti.

 

Objašnjenje  je da je vitamin D vitamin rastvorljiv u mastima, koji ima ulogu u:

– apsorpciji kalcijuma,

– rastu kostiju,

– mineralizaciji,

– preoblikovanju kostiju.

 

U mozgu, rekla je Naidoo, vitamin D deluje kao neurosteroid i ima ulogu u zaštiti od depresije i anksioznih poremećaja, a postoji i dobro uspostavljena veza između nedostatka vitamina D i simptoma depresije.

Vitamin D
FreePik

Šta magnezijum i vitamin D mogu učiniti za anksioznost?

Naidoo je takođe objasnila da je magnezijum mineral koji reguliše najmanje 300 različitih biohemijskih reakcija u telu, kao što su sinteza proteina i funkcija mišića i nerva. „Ovaj mineral pomaže regulisanje mnogih ključnih neurotransmitera koji su uključeni u regulisanje raspoloženja,“ rekla je Naidoo.

 

Nedostatak magnezijuma povezan je i sa anksioznošću, ADHD-om, umorom i niskim libidom, rekla je, a simptomi niskih zaliha ovog ključnog minerala uključuju napetost, razdražljivost i simptome anksioznosti.

Dodatno je upozorila da je nedostatak magnezijuma povezan i sa depresijom kao i sa sniženim nivoima dopamina, dok se pokazalo da suplementi povećavaju te nivoe.

 

Pokazalo se i da dodavanje više vitamina D i magnezijuma u ishranu poboljšava kvalitet sna, hidrataciju, kao i rast i oporavak mišića, dodala je Naidoo, san, ishrana i telesna aktivnost su usko povezani sa našim mentalnim zdravljem, posebno sa simptomima anksioznosti i depresije.

 

Kada treba dodati magnezijum i vitamin D?

Pre nego što požurite da kupite suplemente sa magnezijumom i vitaminom D, važno je znati da sami nadomestci možda nisu čarobno rešenje za vašu depresiju ili anksioznost.

Dr. Kara Kushnir, osnivačica i klinička direktorka A Work of Heart Counseling, rekla je: „Nisu čarolija, jer obično zavise od kombinacije faktora i znamo da su sveobuhvatne promene i resursi često najbolji recept za postizanje dobrog mentalnog zdravlja.“

Znamo da su terapija, lekovi, socijalna podrška i načini oslobađanja emocija, kao što su vežbanje, hidratacija, ishrana i tehnike smanjenja stresa, često najučinkovitiji načini za poboljšanje mentalnog zdravlja i blagostanja, dodala je.

Takođe, Kushnir je dodala da suplementi, ukoliko se pravilno primenjuju i pod nadzorom lekara, potencijalno mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti.

Prema GoodRx Health, tačna količina koju treba dopuniti razlikuje se u zavisnosti od vaših trenutnih nivoa. Lekar može obaviti testiranje da bi utvrdio koja je prava mera za vas.

Foto FreePik FreePik FreePik
Komentari
Loading...