Znakovi koji otkrivaju autoimune bolesti

Problemi s vidom, bolovi u zglobovima, ubrzan rad srca – sve su to znakovi koji otkrivaju začetke autoimunih bolesti kao što su artritis, multipla skleroza…

nnm

Autoimune bolesti posledica su preterane reakcije imunog sistema protiv vlastitih,ćelija, materija ili tkiva. Češće od njih boluju žene, a prvi se znakovi javljaju tokom ili neposredno nakon puberteta. Najčešće autoimune bolesti su dijabetes, Chronova bolest, reumatoidni artritis i problemi sa štitnom žlezdom, a simptomi su suptilni i lako nam mogu promaći.

Bol u zglobovima ukazuje na artritis

Preaktivan imuni sistem može uzrokovati bolove u zglobovima. On stvara antitela koja uništavaju koštanu ovojnicu i uzrokuju neprijatne bolove. Reč je o reumatoidnom artritisu koji, ako se ne leči na vreme, može izazvati trajno oštećenje kostiju.

Upale se javljaju u bubrezima i plućima

Zbog prevelike aktivnosti imunološkog tela antitela se mogu zadržati na jednom mestu u telu kao što su bubrezi, nervi i pluća. Ako ostanu predugo, zalepe se za organe što uzrokuje upalne procese.

Naglo mršavljenje može biti posledica upalne bolesti creva

Antitela često napadaju creva i uzrokuju probleme sa stolicom. Kao posledica preterane imunološke aktivnosti javlja se proliv, krvarenje, bolovi u stomaku i nekontrolisani gubitak kilograma.

Glavni oblici upalnih bolesti creva su Chronova bolest i ulcerozni kolitis. Crohnova bolest može se pojaviti u bilo kom delu probavnog trakta, od usta do anusa, dok ulcerozni kolitis zahvata isključivo debelo crevo i rektum.

Nepravilan rad gušterače ukazuje na dijabetes

Imuni sistem proizvodi antitela koja napadaju ćelije u gušterači zadužene za proizvodnju inzulina. To remeti rad gušterače i povećava rizik od dijabetesa tipa 1.

Problemi s vidom mogu biti znak multiple skleroze

Slabljenje vida, slepoća i loša koordinacija ruku mogu biti rani znakovi multiple skleroze. Multipla skleroza pogađa dugačke produžetke ćelija neurona zbog čega poruke iz mozga ne stižu do organa ili ipak stižu sa zakašnjenjem.

Ubrzani puls može otkriti probleme sa štitnom žlezdom

Imuni sistem kontroliše rad štitne žlezde stoga je to ujedno i prvi organ koji strada ako se pojave promene u sistemu. Promene u telesnoj težini, pojačana nervoza, ubrzan rad srca, suva koža ukazuju ili na smanjeni ili ipak na pojačani rad štitne žlezde.

Komentari
Loading...