Znakovi bolesnih promena jetre

Rani znakovi problema sa jetrom ne smeju se ignorisati, nego treba potražiti medicinsku pomoć
jetraa

Jetra je vitalni organ koji pomaže u probavi, uklanjanju toksičnih sastojaka iz organizma te apsorbovanju vitalnih hranjivih materija potrebnih za preživljavanje.

Neki ljudi se rode s problematičnom jetrom, dok je drugi oštete izlaganjem štetnim hemikalijama, preteranoj količini alkohola te zbog delovanja virusa.

Žućkaste promene na koži

Jedan od ranijih znakova mogućih problema s jetrom uključuje nagle promene na koži. To bi mogao biti gubitak boje na koži i pojava žućkaste nijanse. I nokti ili vrhovi prstiju mogu požuteti. Razlog ovih promena je taj što jetra ne izbacuje toksine kao što bi trebala, pa se bilirubin počinje gomilati pod kožom.

Svrab ili preosetljivost kože

Rani znak problema s jetrom može biti i svrab kože, koji se progresivno pogoršava vremenom. Ako vam je  koža  osetljiva na dodir i lako postaje upaljena, to takođe može biti znak problema s jetrom. Redovno hidratiziranje, tj. njega kremom ublažit će neprijatnost.

Promene u urinu i stolici

U nekim slučajevima mokraća može potamniti. Neki pomisle da je to znak dehidracije, ali ako i nakon što popijete odgovarajuću količinu tečnosti urin nije svetle boje i jasan, problem može biti u jetri. Neki bolesnici s ranim problemima jetre primete promene u izgledu stolice koja može biti bleda, krvava ili u boji katrana.

Problemi s stomakom

Grčevi ili bol u donjem delu stomaka takođe mogu biti znak da nešto nije u redu s jetrom. Tu je i pojava gasova i pritisak koji ih prati. S vremenom ako se problem pogoršava, može se javiti ascites. To je nakupljanje tečnosti unutar stomačnih zidova. Ovo može čak promeniti pritisak u plućima i otežavati disanje. Lekar će zbog toga morati preduzeti paracentezu kako bi uklonio tečnost iz stomaka.

Umor

I promene kao što su osećaj ekstremne slabosti, umor ili hronični umor, takođe mogu biti rani znakovi problema s jetrom. Ako slabost i umor prate drugi srodni simptomi, zatražite  pomoć lekara.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...