Znakovi bolesnih promena jetre

Prvi znakovi problema sa jetrom ne smeju se ignorisati, nego treba potražiti medicinsku pomoć.
jetr

Jetra je vitalan organ koji pomaže u probavi, uklanjanju toksičnih sastojaka iz organizma te apsorpciju vitalnih hranjivih materija koje su  potrebne za preživljavanje.

Neki ljudi se rode s problematičnom jetrom, dok je drugi oštete izlaganjem štetnim hemikalijama, preteranoj količini alkohola te zbog delovanja virusa. Rani znakovi problema s jetrom ne smeju se ignorisati, nego treba potražiti medicinsku pomoć.

Žućkaste promene na koži

Jedan od ranijih znakova mogućih promena jetre uključuje nagle promene na koži. To bi mogao biti gubitak boje na koži i pojava žućkaste nijanse. I nokti ili vrhovi prstiju mogu požuteti. Razlog ovih promena je taj što jetra ne izbacuje toksine kao što bi trebala, pa se bilirubin počinje gomilati pod kožom.

Umor

I promene kao što su osećaj ekstremne slabosti, umor ili hroničan umor, takođe mogu biti rani znakovi problema s jetrom. Ako slabost i umor prate drugi srodni simptomi, zatražite  pomoć lekara.

Svrab ili preosetljivost kože

Rani znak problema s jetrom može biti i svrab kože, koji se progresivno pogoršava tokom vremena. Ako odjednom imate kožu koja je osetljiva na dodir i lako postaje upaljena, to takođe može biti znak problema s jetrom. Redovno hidratiziranje, tj. nega kremom ublažit će neprijatnost.

Promene u urinu i stolici

U nekim slučajevima mokraća može potamniti. Neki pomisle da je to znak dehidracije, ali ako i nakon što popijete odgovarajuću količinu tečnosti  urin nije svetle boje i proziran, problem može biti u jetri. Neki bolesnici s ranim problemima jetre primete promene u izgledu stolice koja može biti bleda, krvava ili u boji katrana.

Problemi sa stomakom

Grčevi ili bol u donjem delu stomaka takođe mogu biti znak da nešto nije u redu s jetrom. Tu je i pojava gasova i pritisak koji ga prati. S vremenom ako se problem pogoršava, može se javiti ascites. To je nakupljanje tečnosti unutar stomačnih ćelija. Ovo može čak promeniti pritisak u plućima i otežavati disanje. Lekar će zbog toga morati preduzeti paracentezu kako bi uklonio tečnost iz stomaka.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...