Generic filters
Exact matches only

Znaci infekcije sinusa

Začepljen nos može biti puno više od uobičajene prehlade. Ako je nos zapušen više nedelja, a uz to patite od neugodnih simptoma, moguće je da je reč o infekciji sinusa.

sinusi

Bol i pritisak na području lica

Sinusi imaju svoju svrhu, a jedna je da zagrevaju, pročišćavaju i vlaže vazduh koji udišete. Osiguravaju smanjenje pritiska na području lica. Ako su ove male rupice začepljene, one ne mogu normalno obavljati svoju funkciju. Nakupljanje sluzi je razlog zbog kojeg osećate bol i pritisak.

Bol tokom pomeranja glave

Bol i pritisak na području glave kada se nagnete prema napred može biti znak infekcije sinusa. Upaljena membrana sinusa je odgovorna za ovu bol. Vaša glava postaje teža jer su sinusi prepuni sluzi.

Glavobolja

Natečenost i pritisak lica može uzrokovati glavobolju. Začepljenost i upaljenost sinusa vas podstiču da instinktivno naprežete mišiće lica, a nakon nekog vremena napetost mišića prerasta u neprijatnu i jaku glavobolju.

Začepljenost nosa

Ovo je jedan od najlakše primetnih simptoma infekcije sinusa, ali se često zameni sa simptomom prehlade ili alergije. Krv ide prema nosu, a bela krvna zrnca se bore protiv infekcije. Povećan protok krvi na području lica uzrokuje natečenost.

Sluz je zelena ili žuta

Sluz nosa treba biti bistra. Zelena ili žuta sluz koja curi iz nosa ili koju iskašljavate može biti znak infekcije sinusa. Diskoloracija sluzi je uzrokovana belim krvnim ćelijama. Ovo je znak da se imuni sistem bori protiv infekcije.

Neugodan zadah

Taj nepodnošljivi neugodan zadah nije nužno uzrokovan nepravilnom higijenom usne duplje, već može biti posledica zelene ili žute sluzi koja iz nosa curi prema grlu. Neugodan zadah možete ublažiti povećanim unosom vode.

Kašalj

Produktivan kašalj je česta posledica infekcije sinusa. Neki ga zamene sa simptomom prehlade ili bronhitisa. No, kašljanje uzrokovano infekcijom sinusa je najgore ujutro i uveče, dok je kod bronhitisa najgore tokom dana.

Povišena temperatura

Uobičajena začepljenost nosa neće izazvati povišenje telesne temperature, ali infekcija sinusa hoće. Imuni sistem pojačano radi kako bi se borio protiv infekcije, zbog čega se temperatura tela povećava. Ako temperatura traje nekoliko dana i neprestano je visoka, svakako se obratite lekaru.

Iako su retke, neizlečene infekcije sinusa mogu trajno oštetiti sinuse i uzrokovati hronični sinusitis, infekciju uha, slabljenje vida ili meningitis.

Ako simptomi traju duže od 10 dana, imate povišenu telesnu temperaturu i borite se sa nesnošljivom glavoboljom, obratite se lekaru kako bi vam propisao antibiotike.

 

 

Komentari
Loading...