Generic filters
Exact matches only

Značenje nivoa hCG-a u trudnoći

HCG je engleska skraćenica za „human chorionic gonadotropin hormone“. To je hormon čije se prisustvo utvrđuje testovima trudnoće, obično 8-14 dana nakon začeća. Nalazi se u mokraći i u krvi, a nivoi ovog hormona su pokazatelji da li postoje abnormalnosti u fetusu nakon utvrđivanja trudnoće. Kod 85% trudnoća, nivo hCG-a se duplira svakih 72 sata pre nego što dostigne vrhunac između 8. i 11. nedelje trudnoće. Nakon dostizanja vrhunca, nivoi počinju da padaju između 12. i 16. nedelje trudnoće, a zatim ostaju isti do perioda posle porođaja.

 

Posle začeća, vaše telo počinje da proizvodi razne hormone da bi beba dobila sve potrebne hranljive materije i kiseonik. HCG proizvode ćelije koje formiraju placentu. Postoje dve vrste testova: hCG kvalitativni testovi (hCG detektuju prisutnost hormona) i kvantitativni (hCG testovi mere količinu hCG hormona prisutnih u krvi). Kvantitativni hCG testovi nazivaju se beta hCG testovi.

Šta označavaju nivoi hCG-a?

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti kada se ispituje nivo hCG-a je da je su svaka trudnoća i svaka žena različite. Ono što je normalno za jednu ženu ne mora da znači da je normalno za druge žene. Neke žene imaju nizak nivo hCG-a tokom trudnoće i imaju zdrave bebe i obrnuto. hCG održava corpus luteum, koji je odgovoran za proizvodnju progesterona u ranim fazama trudnoće. Progesteron ima zadatak da održi debljinu zida materice. Debeo zid materice povećava šanse za zdravu trudnoću. Ako nema hCGa u telu, sluzokoža materice će početi da se propada i uskoro će početi menstruacija.

HCG hormon se meri u mili-međunarodnim jedinicama po mililitru, ili mIU / ml. Obično, kada niste trudni, nivo hCG-a je manji od 5 mIU / ml. Kada ste trudni, nivo hCG-a će biti 25 mIU / ml ili više. Ako je nivo viši od očekivanog za datu fazu trudnoće, to može ukazivati na višeplodnu trudnoću, molarnu trudnoću ili grešku u utvrđenom datumu zatrudnjivanja. Uzroci niskog nivoa hCG-a kreću se u rasponu od pogrešne računice datuma zatrudnjivanja do mogućeg pobačaja, vanmaterične trudnoće ili oštećene jajne ćelije. U mnogim slučajevima, treba uraditi više uzastopnih analiza hCG-a.Drugo ili treće čitanje, naročito kada se rade u razmaku od nekoliko dana, može dati tačnije rezultate.

Nivo hCG-a se u početku koristi za utvrđivanje trudnoće, ali to nije sve. On se takođe koristi za utvrđivanje i drugih stvari kao što su abnormalnosti ploda. Tokom prenatalnog pregleda, vaš lekar će možda želeti da vam uradi tripl test iz krvi. Ovaj test meri alfa-fetoprotein, kao i hCG i estriol (oblik estrogena) da proceni rizik da će vaša beba imati Daunov sindrom ili abnormalnosti mozga ili kičme. Takođe, nivo hCG-a se proverava ako se sumnja na pobačaj.

Lekovi za plodnost koji sadrže hCG utiču na nivo hCG-a. Drugi lekovi kao što su antibiotici ili oralni kontraceptivi ne utiču na nivo hCG-a.

 

HCG u trudnoći

Ovo su samo okvirni brojevi jer svaka žena ima različite nivoe hCG-a. PM je skraćenica za poslednju menstruaciju.

  • 3 nedelje od PM-a 5 do 50 mIU / ml
  • 4 nedelje od PM-a 5 do 426 mIU / ml
  • 5 nedelja od PM-a 18 do 7340 mIU / ml
  • 6 nedelja od PM-a 1080 do 56500 mIU / ml
  • 7-8 nedelja od PM-a 7650 do 229000 mIU / ml
  • 9-12 nedelja od PM-a 25700 do 288000 mIU / ml
  • 13-16 nedelja od PM-a 13300 do 254000 mIU / ml
  • 17-24 nedelja od PM-a 4060 do 165400 mIU / ml
  • 25-40 nedelja od PM-a 3640 do 117000 mIU / ml

• Ako niste trudni, vaš nivo hCG-a bi trebalo da bude oko 5 mIU / ml

• Ako ste u postmenopauzi, nivo hCG-a bi trebalo da bude oko 9,5 mIU / ml

Dodatne činjenice o nivoima hCG-a:

• Kada je između 1.200 i 6.000 mIU / ml, hCG-u obično treba 72-96 sati da se udvostruči. Za preko 6.000 mlU / ml potrebno je četiri ili više dana da se udvostruči

• U poodmakloj trudnoći nivo hCG-a ne govori mnogo o zdravlju bebe i majke

• nivo hCG-a ne bi trebalo da se koristi za utvrđivanje datuma zatrudnjivanja jer se brojevi uveliko razlikuju od žene do žene

• Pojedinačni testovi nivoa hCG-a obično nisu dovoljno precizni za dijagnozu

• transvaginalni ultrazvuk trebalo bi da pokaže gestacijski mešak ako su nivoi hCG-a dostigli 1000 do 2000 mIU / ml. Ako je hCG niži od 2000 mIU / ml taj rezultat ne bi trebalo da se koristi za određivanje datuma začeća, jer se nivo hCGa u velikoj meri razlikuje od žene do žene.

• nivoi hCG-a u urinu obično su niži nego u krvi

hCG i pol bebe

U studiji koju je sproveo Yaron Y. et al. u časopisu Human Reproduction, 1325 trudnica sa jednim fetusom u periodu 10-13 nedelja su testirani da bi se uporedio nivo hCG-a između žena koje nose ženski fetus i žena koje nose muški fetus. Nalazi su bili ubedljivi: žene koje su nosile ženski fetus imale su znatno veći nivo hCG-a od žena koje su nosile muški fetus.

Komentari
Loading...