Značajne koristi mandarine za koje nista znali

Pored toga što su veoma ukusne, veoma povoljno utiču na naše zdravlje. Ovo citrusno voće ima višestruke zdravstvene koristi, smanjuje rizik od raka, povoljno deluje na holesterol, podstiče mršavljenje. Bogate su vitaminom C i veoam su ukusne.

bbg

Mandarine smanjuju rizik od raka

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, naučnici na Univerzitetu Kyoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od sveže mandarine. U jednogodišnjem istraživanju 30 učesnika koji su imali virusni hepatitis konzumiralo je napitak koji sadrži sok mandarine na dnevnoj bazi, te na kraju nisu imali nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, među 45 učesnika koji nisu pili napitak od mandarine, 8,9 posto razvilo je rak jetre.

Mandarine su bogate vitaminom C

Mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A vitamin C je višestruko koristan, na primer u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekuli sa neparnim brojem elektrona koje traže svoj par ‘krađom’ elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, tj. prelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do telesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu sprečiti ovu lančanu reakciju i zaustaviti oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.

Mandarine utiču i na holesterol

Antioksidansi u mandarini mogu sniziti vrednost ‘lošeg’ holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol, pa se on lako nakuplja na zidovima arterija. Nakuplja li se holesterol, krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog pritisak, moždanog udara, bolesti srca te obolenja jetre.

Mandarine vam mogu pomoći da izgubite na težini

Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g. A redovno uzimanje vlakana pomaže da dužeo sećate sitost. Općenito, deca i odrasli trebaju uzeti oko 20 g vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati uzeti i više, zavisno od količine kalorija koje konzumirate. Na primer muškarci i tinejdžeri će možda morati pojesti oko 30 do 35 g vlakana dnevno. Jedući mandarine zadovoljit će ovu dnevnu potrebu sa užitkom.

Komentari su zatvoreni..