Generic filters
Exact matches only

Značaj OMEGA-3 u telu! Postoje tri glavna tipa omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje imaju ključnu ulogu u funkcionisanju tela.

Esencijalne znači da ih organizam ne može sam sintetisati i mora ih uneti putem ishrane.

Postoje tri glavna tipa omega-3 masnih kiselina:

  • alfa-linolenska kiselina (ALA),
  • eikozapentaenska kiselina (EPA)
  • dokosaheksaenska kiselina (DHA).

 

Evo nekoliko ključnih značajki omega-3 masnih kiselina:

Zdravlje srca:

EPA i DHA imaju pozitivan uticaj na zdravlje srca. Oni mogu smanjiti nivo triglicerida u krvi, smanjiti upalu i regulisati ritam srca.

Takođe, konzumiranje omega-3 može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Mozak i nervni sistem:

DHA je ključna komponenta ćelijskih membrana mozga i nervnog sistema.

Prisutna je u velikim količinama u mozgu, posebno tokom razvoja fetusa i dece. DHA igra ulogu u očuvanju kognitivnih funkcija, memorije i raspoloženja.

Upalni odgovor:

Omega-3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva.

One mogu pomoći u smanjenju hroničnih upala u telu, što je povezano sa mnogim hroničnim bolestima kao što su artritis, dijabetes i bolesti srca.

Vid:

DHA je ključna za zdravlje očiju. Ona je prisutna u velikim količinama u retini i igra ulogu u održavanju vida, posebno u uslovima smanjene osvetljenosti.

Imunološki sistem:

Omega-3 masne kiseline mogu podržati normalno funkcionisanje imunološkog sistema i pomoći u borbi protiv infekcija.

Zdravlje kože:

Omega-3 masne kiseline mogu doprineti hidrataciji kože, smanjenju upale kože i ublažavanju simptoma određenih kožnih bolesti kao što su ekcem i psorijaza.

food nutrition diet health concept close up shot elderly woman s hand holding fish oil omega 3 polyunsaturated fatty acid supplement shape capsule going take one during lunch
FreePik-Omega 3

Da biste iskoristili koristi omega-3 masnih kiselina, preporučuje se redovno uključivanje hrane bogate ovim nutrijentima u ishranu, kao što su masne ribe poput lososa, sardina i pastrmke, laneno seme, orašasti plodovi i chia semenke.

Takođe, dodaci ishrani omega-3 masnih kiselina mogu biti korisni za one koji ne unose dovoljno ovih hranljivih materija putem ishrane.

Pre nego što promenite svoju ishranu ili uzimate dodatke, važno je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom, posebno ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate lekove.

Kako omega-3 poboljšavaju zdravlje pluća

U novoj studiji, istraživači su pokazali povezanost između antiinflamatornih svojstava omega-3 i boljeg zdravlja pluća na dva načina.

Prvo su analizirali podatke iz uzoraka krvi više od 15.000 Amerikanaca čije je stanje praćeno u proseku sedam godina (iako su mnogi učesnici praćeni i do 20 godina).

Učesnici su bili različitog etničkog porekla, imali su prosečnu starost od oko 56 godina, i više je bilo žena među njima.

Merenjem uzoraka krvi svih učesnika, istraživači su uspeli da identifikuju vezu između omega-3 i opadanja plućne funkcije kada je starosna dob u pitanju, kaže Boni Pačen, nutricionista i istraživač sa Univerziteta Kornel i jedan od autora studije.

Da bi potvrdio svoje nalaze, tim je takođe analizirao genetske podatke više od 500.000 Evropljana iz Biobanke Ujedinjenog Kraljevstva.

Proučavajući određene genetske markere u uzorcima krvi te grupe, istraživači su “otkrili da viši nivoi omega-3 masnih kiselina štite pluća”, kaže Džejms P. Kili, direktor Nacionalnog centra za srce, pluća i Odeljenje za plućne bolesti Instituta za krv.

“Dvojni pristup koji smo imali je način da se rigoroznije ispitaju nalazi”, dodaje Patricija En Kazano, direktorka Odeljenja za nauke o ishrani na Univerzitetu Kornel i koautorka studije.

Rezultati obe analize pokazuju jasnu korelaciju koja ranije nije  utvrđena. “Ova studija pruža najjači dokaz do sada o povezanosti između omega-3 masnih kiselina i zdravlja pluća i naglašava važnost uključivanja omega-3 masnih kiselina u nečiju ishranu”, kaže Pačen.

U širem smislu, studija takođe sugeriše da druga hrana sa antiinflamatornim svojstvima – paradajz, povrće poput spanaća i kelja, neki orasi i voće kao što su jagode, trešnje i borovnice – takođe može biti od pomoći u održavanju zdravlja pluća.

 

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...