Zika virus opasan i za odrasle i izaziva paralizu

U predelima u kojima hara zika-groznica, ne samo da je u porastu broj beba rođenih s mikrocefalijom, već je i sve više odraslih sa teškom paralizom, ali i onih koji su izgubili bitku za ovim virusom

160126115844-04-zika-virus-super-169
Čini se da zloglasni zika-virus nije povezan samo sa slučajevima mikrocefalije kod novorođenčadi, već uzrokuje i druge, ozbiljne neurološke probleme, čak i kod odraslih osoba.

 

TRUDNICE U PANICI OD ZIKE: Da li da rodim ili da abortiram?

Takav jedan neurološki poremećaj, koji može da izazove privremenu paralizu, u porastu je u Južnoj Americi i to baš nakon pojave zika virusa.

Retki Gijen-Bareov sindrom (GBS) primećen je u Brazilu, Kolumbiji, El Salvadoru, Surinamu i Venecueli, objavila je Svetska zdravstvena organizaciji u svom nedeljnom izveštaju o zika-virusu koji sada kruži u ukupno 34 zemlje, od čeka 26 južnoameričkih.

ZIKA-CLOSE-UP
GBS je poremećaj u kojem imuni sistem napada nervni sistem sopstvenog organizma što postepeno dovodi do slabosti u rukama, nogama i gornjem delu tela, a s vremenom i do potpune paralize, prenosi Jutarnji list.

Uzrok povećanog broja ovih slučajeva i dalje je nepoznat, jer u tim područjima gde se ovaj poremećaj češće pojavljuje istovremeno kruže zika-virus, virus denga groznice i čikungunja virus.

U Venecueli je prijavljno 252 slučaja GBS-a. Od toga je kod tri pacijenta pronađen zika virus u krvi, uključujući i pacijenta koji je preminuo.

children-born-with-microcephaly
Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, potvrdio je smrt još troje ljudi od zika-groznice, čime se ukupan broj obolelih popeo na 5.221.

U slučajevima GBS-a umre od tri do pet odsto obolelih i to najčešće zbog problema sa disanjem, paralizom mišića, infekcijama krvi ili srčanim udarom.

Komentari
Loading...