Žgaravica se može izbeći mudrim odabirom namirnica

Hronična žgaravica poznata je kao izrazito neprijatna bolest, vraćanje kiseline u jednjak što stvara ožiljkasto tkivo koje može dovesti do otežanog gutanja te uzrokovati oštećenje ćelija stvarajući pritom rizik od raka jednjaka.

zgaravica00

Bilo da je žgaravica povremena tegoba, ili hronični problem postoje namirnice koje će vam pomoći da se rešite ove neprijatne pojave.

Nije nepoznanica kako hrana bogata vlaknima pruža samo najbolje našem organizmu. Konzumiranje veće količine takvih namirnica pruža zaštitu od žgaravice. Istraživanje sprovedeno u Švedskoj dovelo je do zaključka kako oni koji su jeli integralni hleb imali su upola manji rizik da obole od hronične žgaravice.

Pojedine namirnice kao što je meso sadrže nitrite koji pomažu proizvodnji azotnog oksida, a koji uzrokuje otpuštanje donjeg ezofagealnog sfinktera, što omogućuje želudačnoj kiselini paljenje sluznice jednjaka.

Vlakna upijaju nitrite, što automatski dovodi do sprečavanja proizvodnje azotnog oksida. Dobro je znati ako vaše dosadašnje navike nisu uključivale puno vlakana, da ih postepeno počnete unositi kako ne bi došlo do nadutosti.

Žgaravica se može izbeći mudrim odabirom namirnica poput začina. Tako je, začini su ti koji pridonose smanjenom obliku žgaravice, pa čak i sprečavanju. Pokazalo se kako pomaže začinjena hrana koja nije masna.

Konzumirajte hranu obogaćenu začinima poput đumbira i kurkuma, koji je ništa drugo nego glavni sastojak karija u prahu. Oni sprečavaju upalu i uništavaju bakterije. Začine uvek nastojte dodavati jelima tokom kuvanja kako bi se što više razvilo lekovito delovanje.

Čaj od crvenog bresta dobar je za grlobolju i žgaravicu. Deluje lekovito tako što oblaže sluznicu, a želatinozna materija koju sadrži jedan je oblik vlakana.  Ukoliko želite  probati ovu lekovitu tečnost možete je nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Neka vaš cilj bude porcija od 25 do 35 g vlakana na dan. Takav obrok podrazumeva oko 4 porcije voća, 4 porcije povrća te 10 porcija žitarica koje uključuju jednu krišku integralnog hleba, ili 3/4 šoljice žitnih pahuljica.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...