Žene vrlo često same POGORŠAVAJU SIMPTOME MENSTRUACIJE i to ovim aktivnostima!

Neredovna menstruacija, grčevi, obilni odlivi, razdražljivost samo su neki od poteškoća koji prate menstrualni ciklus, ali su i pokazatelj da nešto sa našim organizmom nije u redu. Probleme sa memnstruacijom mogu izazvati i neki potezi ili loše navike, kojih nismo svesni.

2017 04 menstruacija bolovi porodjaj aps 212879368

Zaboravili ste da popijete kontracepcijsku pilulu (više puta)

Najveći krivac za najgore simptome PMS-a jest promena u hormonalnoj ravnoteži. S obzirom na to da kontracepcijske pilule prvenstveno utiču na hormone, zaboravite li da popijete tri ili više pilula, to može dovesti do neredovnog krvarenja. Dobro je znati da sve metode kontracepcije (osim prezervativa) mogu uticati na menstrualni ciklus, pa se zato savetuje konsultovanje sa ginekologom koji će vam savetovati one koje najviše odgovaraju vašem organizmu.

Pod velikim ste stresom 

Stres ima gotovo isti učinak na organizam kao i pasivno pušenje, a može vam i poremetiti menstrualni ciklus. Kada smo pod stresom, telo ispušta hormon kortizol, a kada ste konstantno pod stresom, to može uzrokovati menstrualni ciklus, odnosno neredovite menstruacije ili čak njen izostanak.

Imate neredovan san

Studija objavljena u časopisu Health Care Women International, u kojoj su se obrađivali podaci učinka neredovitog rasporeda spavanja kod medicinskih sestara koje rade u sve tri smene, pokazala je da neuredan san može izazvati nepravilnosti menstrualnog ciklusa. Preciznije, nedovoljno sna može produžiti trajanje menstruacije.

Pijete velike količine kafe

Kada je reč o emocionalnim ”turbulencijama”, PMS može uzrokovati teskobu, napetost, nesanicu i razdražljivost. A ispijanje velikih količina kafe, te osećaje može još više pogoršati.

Preterali ste s alkoholom

Stručnjaci upozoravaju da prevelike količine alkohola mogu pogoršati grčeve i produžiti njihovo trajanje.

Preterujete sa vežbanjem

Ako trenirate za maraton ili triatlon, svaka čast. Ali, imajte na umu da svakodnevna rigorozna fizička aktivnost i napor mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu. No to ne znači da onih dana u mesecu morate u potpunosti izbegavati vežbanje. Štoviše, 30 minuta lagane ili umerene aktivnosti dnevno može ublažiti simptome PMS-a, piše zadovoljna.hr.

 

Pročitajte više:

Prvatv

Komentari
Loading...