Žene pušači u najvećoj opasnosti od raka pluća

0

Prema najnovijoj studiji “New England Journal of Medicine“, žene pušači su danas u većoj opasnosti nego u bilo kom trenutku u poslednjih nekoliko decenija, od obolevanja od raka pluća i drugih bolesti povezanih sa upotrebom duvana.

Žene, oprez: Natpisi na cigaretama “light” i “mind” mogu da vas zavaraju

Prilikom istraživanja otkriveno je značajno povećanje smrtnih slučajeva među ženama pušačima od raka pluća, hronične opstruktivne plućne bolesti i drugih zdravstvenih oboljenja.

Zene-pusaci

Studija je obuhvatala više od 2,2 miliona odraslih, od 55 godina i starijih, a pokazala je da su žene koje su pušile u 1960. gopdini imale 2,7 puta veći rizik od obolevanja od raka pluća od onih koje nikada nisu pušile.

“Međutim, među današnjim ženama pušačima, taj rizik je 25,7 puta veći u odnosu na nepušače”, navodi se u izveštaju.

Istraživači su ustanovili da je ovaj povećan rizik od pušenja toliko značajan da će prevagnuti nad efektima medicinskog napretka u produžavanju života ostatka populacije u poslednjih pola veka.

Studija je predvodio Majkl Tun, lekar koji je nedavno penzionisan kao emeritus potpredsednik Američkog društva za izučavanje kancerogenih bolesti.

Natpisi “light” i “mild” na cigaretama, koje uglavnom kupuju žene, objašnjavaju bar deo porasta negativnih zdravstvenih posledica, objasnio je lekar Tun.

 

(Vecernje novosti)

Komentari
Loading...