Zeleni laser bezbolno leči prostatu

Profesor dr Cane Tulić, direktor Urološke klinike KCS, o novim metodama operacije benignog uvećanja prostate i lečenju kamena u bubregu. Mesečno više od 20 operacija

zdr-Tulic_620x0

BENIGNO uvećanje prostate, kalkuloza i urogenitalne infekcije najčešće su muke koje nateraju muškarce da se jave urologu. Mesečno se na Klinici za urologiju Kliničkog centra Srbije operiše više od 20 muškaraca sa benignom hiperplazijom prostate. Znatno učestalije su tegobe vezane za kamen u bubregu i mokraćne puteve, koji gotovo podjednako pogađaju žene i muškarce. Dva od hiljadu pacijenata ima kalkulozu.

Od pre godinu dana, pacijentima sa ovim tegobama na klinici je dostupna nova metoda razbijanja kamena. A za nekoliko meseci očekuje se i uvođenje takozvanog zelenog lasera za operaciju benignog uvećanja prostate. Ovo u intervjuu za „Novosti“ najavljuje profesor dr Cane Tulić, direktor Klinike za urologiju KCS.

– Priliku da budu operisani ovim laserom nedavno je imalo nekoliko pacijenata tokom dva dana, koliko je trajala radionica posvećena uvođenju nove metode. Svetski poznati urolog prof. dr Fernando Gomez Sanča sa Urološkog instituta u Madridu, u našu zemlju doneo je metodu koja pruža komfor pacijentu, ali i donosi finansijske uštede.

* Kako izgleda nova laserska intervencija benignog uvećanja prostate?

-Dok nije postojala mogućnost kombinovane medikametozne terapije, koja je sada najzastupljenija metoda lečenja ovog oboljenja, pacijenti su se operisali endoskopskim putem, ili otvorenom hirurškom intervencijom. Svuda u svetu radi se laserska evaporizacija prostate. Ona je minimalno invanzivna intervencija i ne narušava se komforan život pacijenta. Ova metoda opstrukciju otklanja endoskopskim putem, ali uz pomoć laserske energije.

GENETIKA

* Koliko se često kamen javlja kod dece?
– Najčešći uzok su bolesti koje su genetski određene, kao što je cistinurija. Ona dovodi do stvaranja metaboličkog kamena, ali, srećom, ovo je vrlo retka pojava. Kod dece se primenjuju iste metode razbijanja kamena kao kod odraslih.

* Koje su prednosti ove metode?

– Kod ove intervencije ne postoji krvarenje, mogu se lečiti i pacijenti koji su zbog nekih drugih bolesti, poput kardiovaskularnih, na terapiji koja sprečava zgrušavanje krvi, pa mogu da budu opasni za hirurške intervencije. Ovom metodom mogu da se rade operacije i prostate koje su izraženo velike, i ova metoda pojeftinjuje način lečenja: nema transfuzije, nema katetera, dugotrajnog ležanja, nema zavoja i primene antibiotika.

* Ko sme da se operiše?

– Urolozi konzilijarno određuju indikacije za ove metode. Poslali smo zahtev Komisiji za nove tehnologije da se ova metoda prizna i kod nas. Ta procedura traje dva do tri meseca, pa do kraja godine očekujemo da ćemo dobiti sredstva za nabavku ovog aparata. U međuvremenu, pacijenti koji su za operaciju biće operisani postojećim standardnim metodama, što znači da „čekanje“ na novi uređaj ne odlaže operacije prostate.

* A koje metode primenjujete za razbijanje kamena u bubregu?

– Od pre godinu dana počeli smo da radimo sa novom opremom kojom se bez operativnog reza, minimalno invanzivnom tehnikom, teleskopski ulazi direktno u bubreg, kroz koji se ultrazvučnim, laserskim sondama ili mehaničkom energijom razbija kamen. Intervencija se zove nefrolitoplaksija i radi se u totalnoj anesteziji.

* Kako se to ranije radilo?

– Do sada su se pacijenti zbrinjavali klasičnom operacijom, rezom, ili smo koristili takozvanu kadu za razbijanje kamena udarnim talasima. Međutim, ovim načinima se razbija kamen koji je manji od dva centimetra.

* A ovom novom metodom?

– Ovom minimalno invazivnom operacijom može mnogo veća masa kamena da se razbije. Takođe, ovom metodom se uglavnom razbija kamen koji je ispunio sve, ili skoro sve šupljine bubrega. Postoji i treća metoda kojom se prirodnim putem, kroz mokraćnu bešiku ulazi sondom u kanal i razbija se kamen. Mi često kombinujemo i više metoda, što zavisi od veličine i položaja kamena.

KLIMATSKI FAKTOR *

Da li klimatski faktor igra ulogu u stvaranju kamena?
– Pošto se mi ne nalazimo u ekstremno tropskim krajevima, gde je dehidratacija jedan od faktora nastanka kamena, kod nas je ta pojava ređa u odnosu na toplije, južnije zemlje sveta.

* Može li da se otkrije sastav kamena pre nego što se izbaci?

– Može, analizom mokraće da se utvrdi postojanje kristala kalcijuma oksalata, magnezijuma, fosfata, urata, i tako u sedimentu mokraće može da se uvrdi sastav kamena.

* Zbog čega je bitno da se utvrdi vrsta kamena pre nego što se izbaci?

– U nekim slučajevima kamen potiče od povećane mokraćne kiseline u krvi i on se jedino može rastvoriti lekovima. Da bismo to utvrdili pacijentu se radi analiza mokraćne kiseline u krvi. Parametri koji pokazuju postojanje kiselosti mokraće i kristala, ili postojanje mokraćne kiseline u krvi dovoljni su znaci koji govore da kamen vodi poreklo od mokraćne kiseline.

* Mnogi pacijenti ipak nakon „napada“ kalkuloze sami izbace kamen. Zašto je za njih važno da i nakon izbacivanja otkriju njegov sastav?

– Zato što se u zavisnosti od vrste kamena upućuje određena terapija. Ako je kamen od kalcijuma, onda se pacijentu preporučuje smanjenje upotrebe mleka i mlečnih proizvoda u ishrani. Ako je kamen od urata (soli mokraćne kiseline), onda ćemo pacijentu smanjiti meso u ishrani. Postoje metabolički protokoli i dijete koji se daju za određenu vrstu kamena. A to je važno da se ne bi kamen ponovio. Naime, više od polovine bolesnika koji su jednom imali kamen – dobiće ga ponovo.

* Koji kamen nije za razbijanje?

– Svaki kamen koji je manji od šest milimetara očekuje se da spontano izađe iz organizma. Vremenski period za koliko će se on izbaciti mi ne možemo da procenimo. Ako se kamen nalazi u bubregu, nikako ne možemo da procenimo vreme za koje će se izbaciti. Ako se nalazi visoko u kanalu koji vodi do bešike, onda će još duže da potraje izbacivanje. A ako se nalazi pred bešikom ili u bešici, eliminacaja kamena se očekuje uskoro.

* Bolovi pri prirodnom izbacivanju kamena mnogi opisuju kao Tantalove muke. Može li izbacivanje kamena da ne boli?

– Vrlo retko kamen ne boli, ali može i to da se dogodi, i to češće kod žena nego kod muškaraca. Muškarci su inače češće predisponirani za nastajanje kamena, zbog svojih životnih i dijetetskih navika. Zato stalno insistiramo da pacijenti piju što više tečnosti da bi se mehaničkim putem izbacilo kamenje ili pesak koji se često stvara.

* Koje su to prehrambene navike koje kod muškarca stvaraju „plodno tle“ za kamenje?

– Ishrana ima važnu ulogu u nastanku kalkuloze. Pošto mi pripadamo dinarskom tipu ljudi koji upotrebljavaju mnogo mleko i mlečnu ishranu koja je bogata kalcijumom, stvaranje kamena je učestalije. Jer, kod dve trećine pacijenata kalcijum je osnovni sastojak kamena koji se nalazi u bubregu.

 

Marijana Vasiljević

Komentari
Loading...