Zeleni čaj u službi lepote i nege kože

Pored toga što je izuzetno zdrav za vaš organizam, zeleni čaj je veoma pogodan i za vašu kožu, ukoliko ga ispravno iskoristite.

U svetu nege i lepote, trenutno je veoma aktuelan spoj istoka i zapada, odnosno istočnjačkih metoda koje se primenjuju u savremenoj zapadnoj beauty kulturi, a jedan od najpopularnijih sastojaka koji je zauzeo prvo mesto u nezi kože, upravo iz ove kolizije je – zeleni čaj.

U nastavku teksta vam predstavljamo zašto je zeleni čaj tako efektan i na koji način bi trebalo da ga primenite u svakodnevnoj rutini.

Zeleni čaj ima moć detoksikacije, može da umanji holesterol, kao i krvni pritisak. Danas, japanski zeleni čaj poznatiji i kao Matcha – poznat je po svom visokom nivou antioksidanasa. Međitim, pored ovih benefita koji se dobijaju konzumiranjem, evo koje još benefite zeleni čaj ima po vašu kožu.

Zeleni čaj pomaže pri upalnim procesima

Zeleni čaj u sebi sadrži polyphenole koji su pogodni za smanjenje crvenila kože, kao i iritacija ili bilo kakvih vrsta otoka. Ovaj čaj umiruje kožu u svakom smislu, te ako ujutru imate problema sa oticanjem i nadutošću, ili vam je koža sklona crvenilu, preporučujemo vam masku za kožu od zelenog čaja.

Takođe, ukoliko pri sebi nemate masku za lice, ohlađeni zeleni čaj možete naneti na tupfer i blago ga istapkati po čistom licu.

Zeleni čaj pomaže pri tretiranju akni

Zeleni čaj je poznat i po svom antibakterijskom dejstvu, koje je pogodno u borbi protiv akni i bubuljica. Takođe, zeleni čaj je dobar u pročišćavanju pora lica, što samim tim i unapred umanjuje šansu da se stvore nove akne na koži usled njene nečistoće.

Polyphenoli u zelenom čaju razbijaju bakterijske membrane i bore se protiv bakterijskih infekcija koje mogu prouzrokovati akne, a takođe istovremeno čine kožu glatkom i bolje toniranom

Zeleni čaj sadrži vitamine B2 i E

Zeleni čaj u sebi sadrži veoma visoku koncentraciju vitamina B2 i E koji su veoma značajni za održavanje i negu zdrave kože. Vitamin B2 igra veoma važnu ulogu u održavanju nivoa kolagena u vašoj koži, koji je ključan sastojak za njenu jedrinu, elastičnost i mladolikost. Uz to, vitamin E podržava rast novih i mladih ćelija, a pored toga je i izuzetan hidrator koji vašu kožu čini mekom i nahranjenom.

Zeleni čaj sadrži kofein

Poznato je da zeleni čaj u sebi sadrži dozu kofeina, ali ne onoliku kolika se nalazi u kafi. Ipak, činjenica da zeleni čaj sadrži kofein pogodno utiče na umanjenje tamnih kolutova oko očiju, kao i umanjenje nadutosti u istom predelu. Ovo se događa usled toga što kofein umanjuje fine krvne sudove na vašem licu.

Na predeo oko očiju možete naneti kremu koja u sebi sadrži zeleni čaj, ali i odležati nekoliko minuta sa tupferima, natopljenim zelenim čajem, preko očiju. Koža će vam se osećati odmornije, a biće i blistavija.

Zeleni čaj je pogodan i za vašu kosu

Zeleni čaj možete uspešno korisiti i u nezi svoje kose. Vlakna listova zelenog čaja stimulišu rast nove kose, a uz to, njegov sastav stimuliše folikule kose. Pored toga što je dobar za kosu, zeleni čaj je pogodan i za rast obrva.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...