Zeleni čaj ipak ima jednu ozbiljnu manu

Osim mnogih zdravstvenih dobrobiti, zeleni čaj ima “mračnu stranu”. Naime, može umanjiti učinkovitost određenih lekova, stoga oprezno!

zrl

Zeleni čaj za mnoge je zdrava alternativa jutarnjoj kafi, a ovaj napitak uživa sve više i više poklonika u našim krajevima. Osobe koje ga redovno piju znaju kako zeleni čaj usporava napredak raka prostate, štiti od gripe bolje nego vakcina, ublažava stres i umor, pomaže starijim osobama da ostanu pokretniji, snizuje ukupnu vrednost holesterola, štiti od bolesti srca, pospešuje mršavljenje i topljenje masnih naslaga, ali sada su istraživači upozorili kako njegovo konzumiranje može imati i negativnu stranu. Naime, uživanje u zelenom čaju može omesti delovanje lekova za hipertenziju.

Zeleni čaj sadrži tanin, koji može ograničiti apsorpciju gvožđa iz voća i povrća. Ali ako čaj pijete s limunom (vitaminom C) poništit ćete ovaj učinak.

Zeleni čaj ne sme se mešati sa nizom lekova i to upravo zato što sadrži kofein. Kako biste tačno znali što smete piti, a šta ne, posavetujte se sa lekarom, posebno ako imate istoriju bolesti.

Istraživači Medicinskog fakulteta Fukoshima zaključili su kako zeleni čaj takođe može smanjiti učinkovitost određenih lekova za polenske kijavice te savetuju oprez i razgovor s farmaceutom ili lekarom pre konzumacije.

Komentari
Loading...