Želatin u službi zdravlja i lepote

Želatin je namirnica koju većina domaćica ima u svojim kuhinjama, ali za koju malo njih zna koliko može biti korisna.

 

z

Prema mnogim istraživanjima moć želatina je puno veća od želiranja hrane. On ima i svoja lekovita svojstva.

U želatinu se kriju poprilične količine amino kiselina glicina i prolina koje ljudi u većini slučajeva ne unose u količinama koje su preporučene. Ove kiseline su neophodne za dobar rast noktiju i kose, zdravlje kože kao i za regulaciju telesne težine i rada imunog sistema.Glicin koji čini jednu trećinu amino kiselina u želatinu ima protivupalna svojstva i dokazano je da pospešuje zarastanje rana, a takođe posepešuje kvalitet sna.

Upravo iz tog razloga koristite želatin što češće, a mi ćemo vam dati nekoliko predloga kako da ga stavite u službu zdravlja i lepote.

Dobro utiče na zdravlje kože i rast noktiju i kose. Potpomaže zdravlje i oporavak bolnih zglobova, zateže kožu u predelima gde je opuštena (ovo je posebno za mlade porodilje), poboljšava probavu i veruje se da smanjuje celulit, želatin je veoma bogat dijetetskim kolagenom i proteinima.

Tretman za kosu

Da biste vašu kosu regenerisali i učinili je zdravom i lepom napravite tretman od želatina. Sve što treba da napravite jeste da pomešate kašiku želatina u prahu u pola šolje hladne vode, mešate pa dodate pola šolje tople vode, kašičicu jabukovog sirćeta i kašičicu meda. Dobijeni gel umasirajte u kosu od korena do vrhova, ostavite da deluje pet minuta, isperite hladnom vodom, pa šamponom kao što obično perete.

Protiv bora

Zaboravite na sve skupocene kreme protiv bora i ispeglajte ih tako da svakodnevno u organizam unosite želatin, a kožu lica mažete samo kokosovim uljem. Želatin je esencija kolagena koji je termički obrađen i pretvoren u prah. Ukoliko ga svakodnevnokoristite pospešujete zdravlje kose, kože, noktiju, brišete bore pa čak i strije.

Komentari
Loading...