Generic filters
Exact matches only

Zdravstvenie prednosti šargarepe

Iako vam grickanje jedne ili dve šargarepe neće trenutno dati “oči sokolove” kombinacija hranljivih sastojaka iz ovog povrća, svakako utiče na opšte zdravlje očiju.

Vitamin A međutim, osim toga što je dobar za očuvanje vida, ima uticaj i na prevenciju kancera.

Šargarepa je bogata vitaminom A, antioksidansom – beta karotenom. Antioksidansi štite naše telo od slobodnih radikala i mogu pomoći u sprečavanju hroničnih bolesti, uključujući određene vrste karcinoma.

Konkretno, šargarepa je proučavana zbog svog efekta, između ostalog, i na rak dojke, debelog creva i prostate.

Jedna analiza iz 2018. godine otkrila je da je veći unos šargarepe povezan sa smanjenim rizikom od raka dojke, dok je studija iz 2020. godine, u kojoj je učestvovalo preko 57.000 ljudi, ukazala da može zaštititi od raka debelog creva.

Prema Američkom institutu za istraživanje raka, postoje “ubedljivi” dokazi da kombinovanje povrća bez skroba (poput šargarepe) sa voćem smanjuje rizik od raka digestivnog trakta.

Takođe, šragarepa je namirnica preporučljiva za one koji žele da smršaju, jer ima prilično malo kalorija.

Umesto klasičnih kaloričnih grickalica, odlučite se za grickanje šargarepe koja će vas činiti sitim neko vreme.

Šargarepa normalne veličine sadrži 1,7 grama vlakana, što čini pet do 7,6 odsto dnevnih potreba za vlaknima jedne osobe. To znači da ima pozitivan uticaj na zdravlje creva i probavnog sistema.

Osim za vitku liniju, dobra je i za zdrav ten.

Prirodni je izvor karotenoida i stoga može pomoći u zaštiti kože od oštećenja od sunca. Osim toga, sadrži vitamin C, koji može pomoći u stvaranju kolagena.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...