Generic filters
Exact matches only

Zdravstveni benefiti surutke (VIDEO)

Surutka je lekoviti napitak bogat mineralima, vitaminima i kvalitetnim proteinima, kojih ima u majčinom mleku.

Surutka nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka – kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđee, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline.

Kako biste osetili maksimalan efekat ove dragocene tečnosti koju su naše prabake koristile kao lek, možete konzumirati do jednog litra surutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte, te uz doručak, ali učinak ćete osetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvežili i vratili energiju.

Smanjuje stres i osjećaj umora

Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osećaj stresa i umora. Sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Reguliše povišenu masnoću u krvi

Ovaj napitak se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenom masnoćom u krvi koju ne uspevaju kontrolisati lekovima i ishranom. Naime, surutka kod gotovo svih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride posle nekoliko nedelja redovnog konzumiranja.

Pomaže kod bolesti jetre

Masna jetra, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom – surutka pomaže kod raznih bolesti jetre. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin, koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre, te oboljelima od ciroze pomaže da žive kvalitetnije.

Gubitak kilograma

Surutka sadrži puno belančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranljivim materijama, surutka je važan dio redukcijske dijete i korisna kod održavanja vitke linije. Belančevine u surutki takođe povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osećaj gladi.

Dobra probava

Konzumiranje surutke podstiče probavu i rešava neprijatan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima diuretička svojstva, pazite da ne preterate s konzumacijom (maksimalno litar surutke dnevno) jer može izazvati proliv. Surutka sadrži mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.

Foto pexels
Komentari
Loading...