Zdravstvene prednosti voćnih sokova

Činjenica je da naše telo zahteva ishranu i možemo ju obezbediti pomoću svežih sokova od voća i povrća.

orange juice 569064 960 720

Ako se ne hranimo adekvatno, bićemo osetljiviji na mnoge bolesti. Svi dobro znamo onaj osećaj kada nas obori neki virus. Tada se bespomoćno znojimo u krevetu a o radosti za životom ne može biti ni reči. Jako zdravlje je je osnova svega što nam omogućuje uživanje u život!!!

Ako ćemo cediti svaki dan, možemo na primer dobiti hraniva od celog ananasa. Da li ste nekada probali pojesti čitav ananas odjednom? I to svaki dan u roku od mesec dana. Probajte… kladimo se da posle nekoliko dana nećete hteti ni da vidite ananas. Suština je da je mnogo jednostavnije popiti sok nego jesti velike količine voća i povrća.

Naše telo u suštini radi kao sokovnik, zašto da mu onda ne olakšamo posao? Kad konzumiramo voće ili povrće, naš organizam vari sirovine i uzima samo ono najbolje – hranljive sastojke. Nepotreban suvišak ide u creva i dalje poznatim putem. Ali ceđenjem i ispijanjem soka hranljivi sastojci se vlo brzo usvajaju i ne opterećuje organizam procesom varenja.

Kada cedimo voće i povrće, naš organizam dobija više hranljivih materija nego da jedemo čvrstu hranu. To je zato što telu sirovine pripremamo u tečnoj fazi koja se veoma brzo apsorbuje. Konzumiranjem čvrste hrane opterećuje se probavni sistem i troši energija na varenje.

Efikasnost varenja voća i povrća u čvrstom stanju je 17% a varenje traje 3-5 časova. Eliminisanjem vlakana i pijenjem soka povećava se efikasnost varenja na 68% i skraćuje se vreme varenja na 10-15 minuta.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...