Zdravstvene prednosti surutke

Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku.

milk 518067 960 720

Napitak koji je zaslužan što su Norvežanke mladolikog izgleda, dostupan je i nama, iako je pomalo zaboravljen.

Sastav i lekovitost surutke

Za ishranu je ova namirnica prikladna od začeća do duboke starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mleku može koristiti umesto mleka u ishrani beba. Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od jedan odsto belančevina i preko 93 odsto vode. Glavni sastojci surutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline.

Surutka je pravi eliksir zdravlja: povećava sreću, pomaže kod mršavljenja, smanjuje umor, leči upale.

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji snabdeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA, koje značajno pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre.

Alfa-lactalbumin koji sadrži surutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Ujedno, sadrži i protivupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Surutka je puna cisteina koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina. Nivo cisteina veoma je nizak kod obolelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre. Naime, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Za izdržljivost i mršavljenje

Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, surutka bi trebalo da bude deo vašeg svakodnevnog jelovnika. Surutka obiluje elektrolitima, odlično hidrira telo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića.

Surutka pomaže kod:

  •  hroničnog umora
  •  stresa
  •  prejedanja
  •  visokog pritiska
  •  pada imuniteta
  •  želučanih tegoba
  •  bolesti jetre
  •  čišćenja organizma od toksina

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...