Generic filters
Exact matches only

Zdravstvene prednosti šargarepe (VIDEO)

Šargarepa je odličan izvor vitamina A, ali i vitamina C i K1, B6, kao i kalcijuma, gvožđa, biotina i luteina.

Postoje brojni razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete šargarepu, a mi smo izdvojili top četiri.

Bogat izvor dijetetskih karotenoida

Šargarepa je bogata biljnim jedinjenjima zvanim karotenoidi. Naime, ova jedinjenja se akumuliraju u korenu; oko 80 odsto karotena u šargarepi je vrsta koja se zove beta-karoten i često se naziva provitamin A jer ga u crevima pretvaramo u vitamin A.

Karotenoidi igraju važnu ulogu kada je reč o vidu, a takođe pomažu i u održavanju dobrog funkcionisanja imunog sistema i u održavanju izgleda kože, piše „Bbcgoodfood“.

Čuva srce i pomaže u regulaciji holesterola

Šargarepa sadrži vlakna i vitamin C, a oba pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Takođe, vjeruje se da vlakna i vitamin C pomažu i kada je zdravlje srca u pitanju. Međutim, veliki dio istraživanja je rađen na životinjama, te je potrebno mnogo više studija kako bi se ovo utvrdilo.

Dobra je za mršavljenje

Sa malo kalorija i dobrim izvorom vlakana, istraživanja sugerišu da uključivanje povrća poput šargarepe u ishranu pomaže kada je reč o sitosti. Ipak, neki planovi ishrane savetuju da osobe izbegavaju šargarepu, jer sadrži i ugljene hidrate.

Međutim, ovim se ignorišu druge zdravstvene prednosti šargarepe i činjenica da, kada se jede u celom obliku, struktura, vlakna i visok sadržaj vode u šargarepi pomažu u suzbijanju apetita.

Poboljšava rad creva

Studija na ženama koje su jele dovoljno šargarepe da obezbede 15 grama vlakana dnevno, tokom perioda od tri nedelje, pokazala je da su vlakna veoma fermentabilna.

Studije takođe potvrđuju da ovo povrće ima prebiotičku ulogu, što znači da su vlakna šargarepe dobar izvor goriva za korisne bakterije u crevima. Mnoge od ovih crevnih bakterija proizvode kratkolančane masne kiseline koje imaju koristi ne samo za creva, već i za sveukupno zdravlje.

Foto pexels
Komentari
Loading...