Generic filters
Exact matches only

Zdravstvene prednosti propolisa

Različitim naučnim istraživanjima utvrđeno je da propolis deluje protiv virusa, gljivica i bakterija te je snažan antioksidans.

To je posebno važno imati na umu sad kad je “zavladao” virus gripe. Propolis ne dopušta gljivicama i virusima da se razmnože te tako sprečava bolesti.

Brojna naučna istraživanja o propolisu dokazala su da je njegovo antibakterijsko delovanje jače izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok), nego na gram-negativne mikrobe (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa…).

U slučaju kad direktno ne deluje na gram-negativne bakterije, u organizmu stvara zaštitu od upale koje one izazivaju.

Ovaj dar biljaka i pčela uklanja i bolove, a kao antioksidans popravlja posledice starosti, bolesti i lečenja te podmlađuje. Smanjuje i nivo slobodnih radikala te sprečava oksidativni stres.

Tinktura propolisa ne samo da dezinfikuje rane, nego i efikasno zaustavlja krvarenje, umanjuje bol, a smolastim sastavom deluje kao flaster. Zato savetujemo da ga ima svako kao sredstvo hitne samopomoći.

Osim toga, ublažava bolno grlo pa ga treba nakapati na kocku šećera i dugo otapati u ustima ili na komadiću hleba ako imate povišeni šećer. Dužom upotrebom podiže imunitet i jača odbrambene snage organizma.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...