Generic filters
Exact matches only

Zdravstvene prednosti peruanske jagode

Peruanske jagode imaju mnoge prednosti za zdravlje.

Stoga ćemo detaljnije pogledati neke od njih.

Sadrže antioksidanse

Najvažnije prednosti peruanskih jagoda proizilaze iz njihovog visokog sadržaja antioksidanata, što ih čini idealnim dodatkom ishrani za prevenciju određenih hroničnih bolesti, uključujući određene vrste raka.

Poput karotenoida i polifenolnih spojeva, antioksidansi koji se nalaze u zlatnim bobicama mogu neutralizovati slobodne radikale, štetne nusproizvode ćelijskog metabolizma koji mogu uzrokovati mutacije zdravih ćelija u kancerogene. To je kvalitet koji peruanske jagode čini “superhranom”.

Odličan za upale

Peruanske jagode bogate su antioksidantima koji pomažu u smanjenju upale. Ako patite od artritisa, gihta, bolova u mišićima, hronične boli ili čak hemoroida, protivupalni spojevi u bobicama mogu ublažiti ova stanja i poboljšati celokupno zdravlje.

Peruanske jagode poboljšavaju zdravlje srca smanjujući upalu arterija i krvnih sudova te sprečavajući razvoj ateroskleroze i koronarnih srčanih bolesti. To učinkovito snižava krvni pritisak, što dodatno smanjuje simptome hipertenzije i daje olakšanje vašem srcu.

Regulisanje viška kilograma

Kao niskokalorična hrana (samo 53 kalorije na 100 grama), peruanske jagode su zanimljiva opcija za ljude koji pokušavaju regulisati svoju težinu. Ovi sićušni plodovi isporučuju veliki postotak dnevnih hranljivih materija, ali ne doprinose nikakvim negativnim mastima ili kalorijama u ukupnom unosu, pomažući u održavanju dijeta!

Reguliše holesterol 

Iako mnogi ljudi misle da su masti negativna komponenta, u stvarnosti, ljudima je potrebno mnoštvo esencijalnih masnih kiselina za pravilno funkcionisanje mnogih procesa u telu. Na primer, oleinska i linoleinska kiselina u peruanskim jagodama smanjuju količinu LDL holesterola (loš holesterol) u našem telu i ponovno uspostavljaju ravnotežu holesterola kako bi osigurali zdravo srce.

Prevencija raka

Ovi jedinstveni organski spojevi, slični onima koji se nalaze u ginsengu, snažni su antioksidanti i protivupalni agensi koji mogu izazvati apoptozu ili automatsku ćelijsku smrt. Oni takođe mogu usporiti ili čak preokrenuti širenje ćelija raka u telu.

Kontrolišu dijabetes

Neki od spojeva koji se nalaze u peruanskim jagodama mogu usporiti asorpciju i unos jednostavnih šećera iz ugljeni hidrata. To znači da telo i krvotok nisu preplavljeni šećerom, a receptori inzulina su propisno regulirani.

Drastične fluktuacije šećera u krvi glavni su uzrok dijabetesa i mogu biti vrlo opasne za osobe koje pate od ovog stanja, što znači da su peruanske jagode učinkovita preventivna metoda i tretman za dijabetes tipa II.

Poboljšavaju zdravlje jetre i bubrega

Iako tačan put za ovu korist nije u potpunosti shvaćen, jedan od ananola koji se nalazi u peruanskim jagodama povezan je s detoksikacijom jetre. Nadalje, peruanske jagode su povezane s optimalnim zdravljem bubrega jer pomažu kod eliminisanja toksina stimulišući mokrenje i izbacivanje viška masnoća, soli i toksina iz limfnog sistema.

Bolji vid

Zbog visokog sadržaja karotenoida u peruanskim jagodoma često se preporučuju za poboljšanje zdravlja vaših očiju. Karotenoidi uklanjaju oksidativni stres na okularni sastav, sprečavajući razvoj katarakte i usporavajući početak makularne degeneracije, održavajući vašu viziju u vrhunskom radnom stanju.

Jači imunitet

Značajan nivo vitamina C (gotovo 15% dnevnog preporučenog unosa) u jednoj porciji peruanskih jagoda čini ih vrlo važnim plodom za imuni sistem. Vitamin C (askorbinska kiselina) stimuliše proizvodnju belih krvnih ćelija i takođe ima određena antioksidativna svojstva.To je ključna komponenta u proizvodnji kolagena, koji pomaže u popravljanju i proizvodnji ćelija, tkiva, organa i krvnih sudova.

Napomena

Izbegavajte konzumiranje nezrelih peruanskih jagoda koje mogu biti otrovne. Ako patite od alergije na druge bobice, svakako razgovarajte sa svojim lekarom pre konzumiranja.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...