Zdravstvene prednosti lanenog ulja

Lekovita svojstva lana u našoj zemlji poznata su duži niz godina.

Laneno ulje narodna medicina uvek je koristila u lečenju čira, posekotina, rana, kod ublažavanja gorušice, i kod smanjenja bola.

Danas, kada je laneno ulje istinski istraženo, njegova lekovita svojstva postaju još više poznata i danas nam pomaže u borbi protiv mnogih bolesti; u vraćanju, ali i u očuvanju zdravlja.

Savremena istraživanja pokazuju da korišćenje lanenog ulja smanjuje rizik od moždanog udara. Nezasićene masne kiseline u njemu su dvostruko veće nego u ribljem ulju, stoga nas štiti od  hipertenzije, dijabetesa, arteroskleroze i mnogih drugih hroničnih bolesti.

Danas, nutricionisti često preporučuju korišćenje lanenog ulja za ljude s poremećenim metabolizmom masnoća, jer ga je vrlo lako probaviti i podstiče razgradnju zasićenih masti. Ova svojstva su veoma važna za one koji žele izgubiti na težini.

Seme lana sadrži gotovo 50% ulja, a proizvodi se metodom hladnog presovanja, tako da zadržava sva svoja lekovita i nutritivna svojstva.

Boja lanenog ulja može biti različita: zlatna, žuta, gotovo smeđa – zavisi od stepena prečišćavanja, a njegova je kalorijska vrednost vrlo visoka. Ulje sadrži nekoliko minerala, a glavni je fosfor, ali i korisne vitamine – A, E, F, K i skup vitamina B.

Najvažnije komponente lanenog ulja predstavljaju masne kiseline: alfa-linoleinska – do 60%, linoleična – do 20%, i oleinska – oko 10%. Još 10% pada na udeo ostalih masnih kiselina. Sve ove kiseline su nam potrebne za život, ali u telu se ne sintetizuju – možemo ih uzeti samo s hranom.

Alfa linoleinska kiselina (EPA) u organizmu se koristi za dobijanje energije, linoleična kiselina smanjuje rizik od razvoja visokog krvnog pritiska, a oleinska kiselina takođe ne samo što snižava krvni pritisak, već poboljšava sagorevanje masnoća, sprečava pojavu dijabetesa, kolitisa itd.

Oleinska kiselina je takođe neophodna za pravilno funkcionisanje mozga.

Laneno ulje pomaže u smanjenju oticanja; preporučuje se za različite nervne poremećaje i bolesti – stresa, nesanice, depresije.

Rad celog probavnog sistema vratiće se u normalu ako redovno koristite laneno ulje: jetra će raditi bolje, kolitis i gastritis će nestati, gorušica i zatvor će se smanjiti.

Za lečenje opstipacije preporučuje se mešavina: 1 kašika lanenog ulja s malom količinom prirodnog jogurta i meda. Konzumirajte ovu smesu sat pre spavanja.

Stalna upotreba lanenog ulja, kao hrane, daje nam snažan imunitet i zaštitu od nekih onkoloških bolesti – posebno raka rektuma i dojke.

Lekari preporučuju pacijentima koji su podvrgnuti nekoj hirurškoj intervenciji ili ukoliko su oslabljeni nakon duže bolesti, da uzimaju laneno ulje kako bi se telo čim pre oporavilo.

Deci i odraslima s hroničnim respiratornim bolestima treba stalno dodavati laneno ulje u hranu, jer doprinosi proizvodnji materija koje štite bronhijalnu sluznicu od upale.

Kod bolesti bubrega i bešike, takođe se preporučuje redovno uključivanje lanenog ulja u ishrani.

Treba napomenuti da laneno ulje ne sme biti toplotno tretirano, kako bi sačuvalo sve vitamine i kako ne bi izgubilo svoja korisna i lekovita svojstva. Takođe, možete upotrebiti laneno ulje s medom – pa će se njegovo pozitivno delovanje na telo intenzivirati.

U kozmetici, često se preporučuje za negu kože, kao i za poboljšanje stanja kose i noktiju. Ako pijete 1-2 kašike lanenovog ulje dnevno, onda će vam kosa uvek biti u dobrom stanju.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...