Zdravstvene prednosti koje nam pružaju masline

Antioksidativne materije u maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i na taj način sprečavaju formiranje naslaga na zidovima krvnih sudova.

Takođe, masline sadrže takve masnoće, koje dokazano snižavaju povišen krvni pritisak.

Na primer, neke studije su pokazale da masline mogu zaštititi od osteoporoze, u kojoj kosti postaju lomljive ili slabe.

Maslina je idealna namirnica i kada je o mršavljenju reč. Naime, istraživanja su pokazala da ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamenimo zasićene masti (puter, mleko, slanina…) podstičemo gubitak kilograma.

Osim toga, maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih ćelija, čime se podstiče topljenje sala na stomaku i smanjuje osetljivost na inzulin.

Konzumiranje maslina u celini ili korišćenje maslinovog ulja za određene obroke može pomoći u zaštiti od različitih zdravstvenih problema.

Masline su takođe bogate vitaminom E, koji može poboljšati zdravlje kože i pomoći vašem imunološkom sistemu.

Zdravlje srca

Brojne studije su pokazale da konzumiranje maslinovog ulja, posebno ekstra devičanske sorte, može smanjiti rizik od srčanih bolesti i smrtnosti kod ljudi koji imaju visok rizik od ovog stanja.

Smanjenje rizika od raka

Masline sadrže jedinjenje oleokantal, za koje su studije pokazale da može da ubije ćelije raka. Druge studije su pokazale vezu između konzumiranja maslinovog ulja i smanjenja rizika od raka, uključujući rak dojke.

Manji rizik i lečenje kognitivnih bolesti

Oleokantal u maslinama i maslinovom ulju je povezan sa smanjenim rizikom od Alchajmerove bolesti i drugih bolesti povezanih s mozgom. Ovo jedinjenje takođe povećava aktivnost leka donepezil, koji se koristi za lečenje demencije.

Prevencija dijabetesa

Istraživanja pokazuju vezu između konzumiranja maslinovog ulja i sprečavanja dijabetesa tipa 2 pomažući telu da reguliše glukozu (šećer). Neregulisana glukoza može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...