Zdravstvene prednosti koje nam daju maline

Ovim tekstom želimo da vam predstavimo koje sve zdravstvene prednosti nam daju maline.

RASPBERRIES AR

 

1. Bogata je antioksidansima

Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima koji deluju protivupalno, sprečavaju delovanje štetnih mikroba i oštećenje telesnih ćelija. Među njima su antocijanin (daje malini crvenu boju), resveratrol (usporava starenje), pterostilben (važan je za moždane funkcije) te elagitanin, koji se gotovo isključivo nalazi u malinama, a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka.

2. Sadrži vitamin C

Među antioksidansima u malini je i vitamin C – 100 grama plodova malina sadrži čak 44% preporučene dnevne količine vitamina C. U malini se nalaze i vitamini B skupine te vitamini E i K. 3. Malina je dobar izvor kalijuma, a sadrži i gotovo sve ostale minerale, npr. magnezijum, mangan, bakar.

3. Čistač krvnih sudova

Osim što je niskokalorična (100 g svežeg ploda maline ima otprilike 52 kalorije), malina obiluje vlaknima – odlična kombinacija za dobru probavu i zdravo srce. Naime, vlakna su neophodna za pravilnu funkciju creva i “pročišćavanje” krvnih sudova.

4. Maline za vitkost

Malina sadrži ketone koji povoljno deluju na nivo šećera u krvi te podstiču metabolizam masti, sprečavajući tako njeno taloženje u organizmu. Neki preparati za mršavljenje sadrže ketone maline.

5. Zdrava koža i kosa

Za lepšu kožu i kosu preporučuje se nedeljno kura od malina tako da se uzima barem jedan obrok malina dnevno. Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici za hidrataciju. Od semenki čileanske maline dobija se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su sastavom “srodne” prirodnoj masnoći ljudske kože. Ulje čileanske maline koristi se i kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.

6. Čaj za prehlade

Od listova maline priprema se lekoviti čaj (1 kašiku suvih listova maline prelijte sa 2,5 dcl ključale vode) koji se od davnina koristi kod menstrualnih tegoba i neplodnosti jer povoljno deluje na zdravlje maternice. Čaj se preporučuje i kod prehlade, upale grla, kašlja, crevnih upala, proliva, hemoroida, kožnih bolesti.

Mnogima se dopalo i ovo:

 

Komentari
Loading...