Zdravstvene prednosti koje kriju borovnice

Borovnice sadrže antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka kancerogenih ćelija i srčanih bolesti.

 

boo

Borovnice sadrže jako malo masti i kalorija. Jedna šoljica borovnica sadrži tek 80 kalorija i gotovo nimalo masti. Odličan su izvor vlakana i dugo će vas držati sitima. Takođe sadrže mangan, koji igra važnu ulogu u potrošnji ugljenihidrata i masti.

Odličan su izvor vitamina C

Jedna šoljica borovnica sadrži 14 miligrama vitamina C, a jedna porcija borovnica će zadovoljiti čak 25% od preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C učestvuje u izgradnji kolagena i pospešuje rad imunog sistema.

Pospešuje zdravlje srca

Kardiovaskularne bolesti su vodeći zdravstveni problem u svetu i najčešći uzročnik smrti muškaraca i žena. Visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi i gojaznost su samo neka od stanja koja su faktor rizika za nastanak srčanih bolesti. Antocijanini, flavonoidi koje pronalazimo u borovnicama, mogu značajno pospešiti zdravlje celokupnog kardiovaskularnog sistema i smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti.

Prevencija infekcija mokraćnog ssistema

Verovatno ste čuli da su brusnice odlične za prevenciju infekcija mokraćnog sistema. Borovnice, kao i brusnica, sadrže spojeve koji pomažu u prevenciji infekcija mokraćnog sistema. Takođe, borovnice mogu ubrzati lečenje infekcije i ublažiti njene simptome.

Komentari
Loading...