Zdravstvene prednosti grožđa (VIDEO)

Zdravstvene prednosti grožđa počinju u koži, zbog fitonutrijenata, biljnih hemikalija koje sadrže jedinjenja koja sprečavaju bolesti, a zatim se protežu na niz polifenola, moćnih antioksidanata koji se bore protiv širokog spektra karcinoma, Alchajmerove i srčanih bolesti.

Ali, ni tu se prednost ovog slatkog bobičastog voća ne zaustavlja.

Nutricionisti izdvajaju šest razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite grožđe u ishranu.

Podmlađuje kožu

Prepuno vitamina C i antioksidanasa, grožđe može da pomogne u revitalizaciji kože. Ono može da zaštititi kožu od ultraljubičastog zračenja i slobodnih radikala koji su odgovorni za bržu pojavu bora i tamnih mrlja.

Vitamin C je neophodan kako bi koža formirala kolagen, koji licu daje mladalačku svežinu i jedrinu.

Pospešuje krvotok u mozgu

Studije Univerziteta u Švajcarskoj pokazale su da jedinjenje resveratrol koje se nalazi u grožđu pomaže u borbi protiv plakova i slobodnih radikala koji mogu da naštete mozgu i potencijalno izazovu Alchajmerovu bolest.

Takođe, grožđe potpomaže povećanje protoka krvi u mozgu, što opet povećava mentalnu spretnost.

Podiže nivo energije

Složeni ugljeni hidrati koji se nalaze u grožđu obezbeđuju preko potreban energetski podsticaj. Zato je grožđe savršena užina pre treninga, jer veoma brzo obezbeđuje energiju.

Čuva srce

Grožđe je korisno i za zdravlje srca, jer sadrži polifenole koji su borci protiv ateroskleroze, bolesti koja je rezultat nakupljanja holesterola u zidovima arterija srca i mozga.

Čuva vid

Vitamin A i lutein koji se nalaze u grožđu mogu da poboljšaju zdravlje očiju. Iako ste verovatno upoznati sa vitaminom A, možda niste toliko sa luteinom – supstancom koja se takođe nalazi u raznim vrstama povrća, a koju prikuplja mrežnjača kao sredstvo za zaštitu od slobodnih radikala.

Prema studiji koju su vodili istraživači sa Instituta za oči Baskom Palmer na Univerzitetu u Majamiju, grožđe može da bude dobar saveznik u očuvanju zdravlja očiju.

Jača kosti

Na kraju, ali svakako ne i najmanje važno, mangan je supstanca koja se nalazi u grožđu, a koja pomaže da ojačate kosti. Mangan je mineral koji se već nalazi u našem telu u malim količinama. Doprinosi zdravim kostima tako što omogućava organizmu da bolje apsorbuje kalcijum i stvara esencijalne enzime za izgradnju kostiju, ali takođe podstiče metabolizam i reguliše hormone.

Ipak, ukoliko imate povišen nivo šećera u krvi, budite posebno oprezni kad je u pitanju konzumiranje grožđa i obavezno se konsultujte sa vašim lekarom u kojoj meri i koliko često bi trebalo da ovo zdravo voće.

Foto pexels
Komentari
Loading...