Zdravstvene prednosti duda

Konzumiranje duda takođe povećava unos gvožđa i tkivima daje kiseonik koji im je potreban.

Dud sadrži i riboflavin (takođe poznat kao vitamin B2), koji štiti tkiva od slobodnih radikala i pomaže u prenosu kiseonika kroz telo. Uz sve to, šolja sirovih plodova duda sadrži samo 60 kalorija, što ga čini idealnom užinom.

Kako je sezona ovog voća upravo počela, pravi je trenutak da pogledate nekoliko razloga zašto dud što pre treba da uvrstite u svoju ishranu.

Poboljšava probavu

Dud sadrži priličnu količinu dijetalnih vlakana koja su potrebna našem telu za pravilno varenje. Redovnom konzumacijom ovog voća olakšava se kretanje hrane kroz digestivni trakt, čime se izbegavaju opstipacija, nadimanje i neprijatni grčevi u stomaku.

Prema rezultatima jednog nedavnog istraživanja, dud je odličan izbor za one koji žele da smršaju. Naime, ispitanici koji su dud uključili u svoj dnevni plan ishrane od 1.300 kalorija, izgubili su oko 10% ukupne tjelesne težine u periodu od oko tri meseca, i to naročito na kritičnim regijama struka i bedara. Stoga, ukoliko želite da smršate ili zategnete figuru, dodajte malo duda u svoju ishranu i gledajte kako se ona lagano transformiše.

Kontroliše nivo šećera u krvi

Ako želite da kontrolišete nivo šećera u krvi, beli dud je idealno rešenje za vas. Studije pokazuju da neke supstance prisutne u ovom voću podsećaju na lekove koji se koriste za lečenje dijabetesa tipa 2.

Smanjuje rizik od raka

Dudovi su puni antocijanina koji organizam štite od raka. Osim toga, ovo voće sadrži i resveratrol, za koji je poznato da blagotvorno deluje protiv raka debelog creva, kože, prostate i štitne žlezde.

Poboljšava cirkulaciju krvi

Dud je bogat antioksidansima koji poboljšavaju funkcionisanje krvnih sudova šireći ih. Ovo dovodi do slobodnog protoka krvi iz srca u druge delove tela, čime se obezbeđuje kontrola krvnog pritiska. Dudovi su takođe bogati gvožđem, a poznato je da prisustvo gvožđa podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Polifenoli prisutni u dudu održavaju krvne sudove zdravim, dok kalijum u njima održava nizak krvni pritisak.

Poboljšava imunitet

Dud koristi alkaloide prisutne u makrofagima da ih aktivira, budući da oni jačaju naš imunitet. Vitamin C prisutan u dudu je još jedan važan faktor za jačanje imuniteta.

Gradi koštano tkivo

Kombinacija vitamina K, kalcijuma i gvožđa je najbolja kombinacija hranljivih materija za izgradnju jakog koštanog tkiva i kostiju. I pogodite šta? Dud je bogat svima njima! Ovi hranljivi sastojci sprečavaju propadanje kostiju, te druge ozbiljne zdravstvene probleme kao što su osteoporoza i artritis.

Održava mozak zdravim

Da bi mozak bio zdrav, potreban mu je kalcijum, koji dud sadrži u velikoj količini. On štiti mozak od starenja, održava ga mladim i budnim, i, što je najvažnije, sprečava nastanak Alchajmerove bolesti.

Čuva jetru

Dud ima sposobnost da ojača jetru, jer sadrži gvožđe koje je korisno za održavanje zdravlja ovog vitalnog ljudskog organa jer čisti krv u jetri.

Sprečava grip i prehladu

Ako često bolujete od gripa, konzumiranje duda može vam pomoći. Beli dud je adstrigentne prirode i poznato je da ubija bakterije, što je važan faktor za lečenje gripa i prehlade. On takođe sadrže flavonoide, koji takođe preventivno deluju protiv virusa i prehlade.

Bogat antiinflamatornim agensima

Dud ima resveratrol koji ima antiinflamatorna svojstva. Antocijanini prisutni u njima pomažu u sprečavanju upale i stoga se mogu koristiti kao alternativa alopatskom leku.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...