Zdravstvene prednosti cvekle

Cvekla je korenasta biljka nalik renu samo je crvene boje.

Cvekla ima širok opseg vitamina i prirodnih izvora folne kiseline, magnezijuma i kalijuma. Upravo zbog toga se koristi u revitalizaciji zuba i kostiju.

Cvekla bi trebalo da se jede i u vreme gripa i virusa jer deluje inflamatorno, odnosno deluje fatalno po bacile u vašem telu.

Zbog folne kiseline, ona je i na meniju kod svake trudnice, ili bi makar trebalo da bude jer ova supstanca pomaže plodu da se bolje razvija.

U lepezi benefita cvekla odlično utiče i na podmlađivanje. Upravo zbog velike količine folne kiselina ona rešava problem sa borama i druge probleme sa kožom.

Čaša soka na dan očistiće organizam od toksina pa će samim tim i koža zablistati.

Cvekla je najpoznatija zbog ovih par benefita:

Cvekla je superhrana

Osim u svakodnevnoj ishrani, cveklu biraju svi oni koji žele da poprave krvnu sliku, ili da se uspešno izbore sa anemijom, kancerom ili bolestima jetre, te da regulišu krvni pritisak i leče se od leukemije.

Evo jednog jednostavnog recepta za pravljenje soka od cvekle

Sastojci:

  • 1 srednja cvekla
  • 2 jabuke
  • 1 šargarepa
  • pola limuna
  • đumbir

Priprema:

Svo povrće očistite, operite, oljuštite i iseckajte na komadiće. Sve to ubacite u sokovnik i sameljite dok se se sastojci potpuno ne izmešaju. Po želji dodajte đumbir ili celer.

Cvekla protiv stresa

Sigurno vam je poznat onaj osećaj zujanja u glavi, napetosti i bola u sinusima. U pitanju su klasični simptomi stresnog dana na poslu koji su posledica povećanong broja toksina u telu.

Tada se osećate nevoljno, malaksalo i neraspoloženo. Telo vam vapi za jednom dobrom detoksikacijom.

Nakon jednog smoothija sa cveklom ili čaše soka od cvekle vratićete telo u formu i što je još bolje bićete raspoloženi za poduhvate novom danu.

Cvekla pomaže u mršavljenju

Ne treba izostaviti ni činjenicu da je cvekla niskokalorična biljka koja energetski zadovoljava potrebe čoveka, a koja svojim vlaknima podstiče organizam na brže varenje, izbacuje nepotrebnu vodu, kao i toksine koji stvaraju masne naslage.

Samo jedna iseckana cvekla vam može pomoći da unesete dovoljno hranljivih nutrijenata, koji će vas učiniti punim duže vreme, a sa realno malo hrane.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...