Zdravstvene prednosti crnog vina

Koristi crnog vina u borbi protiv starenja poznate su već mnogo vremena.

Ako se konzumira umereno, jedna čaša dnevno, antioksidansi i flavonoidi prisutni u vinu donose mnoge antiaging koristi. Budući da je vino alkoholno piće, preterivanje može imati sasvim suprotan učinak, zbog toga se ne preporučuje da popijete više od 200 ml dnevno, što je ekvivalent jednoj čaši.

Antioksidansi su već dugo vremena prepoznati kao jedan od najboljih načina za borbu protiv starenja.

Slobodni radikali u telu napadaju zdrave ćelije i pretvaraju ih u male tvornice slobodnih radikala. Antioksidansi pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala sprečavajući ih da učine štetu ćelijama. Nakon što su slobodni radikali uništeni, crno vino se dalje koncentriše na popravljanje funkcije ćelija i popravak štete koju su izazvali slobodni radikali. Na taj način same ćelije, a na kraju i celo telo, bolje funkcioniše.

Zbog sadržanih antioksidanasa i reserveratrola u vinu vaša koža će zadržati bolja svojstva, te na taj način pomoći vam da što duže zadržite mladolik izgled.

Poboljšava zdravlje srca

Crno vino može poboljšati zdravlje ćelija u krvnim sudovima. Prema izveštaju, konzumacija crnog vina tokom mesec dana može značajno poboljšati funkciju krvi i krvnih sudova. Međutim, potrebno je naglasiti kako je umerenost ključna.

Sprečava bore na licu

Resveratrol, moćan polifenol koji se nalazi u crnom vinu, spada u najjače antioksidanse koji pomažu zaštititi telo od delovanja slobodnih radikala koji su odgovorni za razgradnju kolagena i slabljenje elastičnosti kože.

Snižava nivo holesterola

Osim što podiže nivo dobrog holesterola, resveratrol u crnom vinu takođe može sniziti i nivo lošeg holesterola. Studije kažu da čaša crnog vina tokom četiri nedelje može povisiti nivo dobrog holesterola za 16 odsto, a količinu spoja za zgrušnjavanje smanjiti za 15 odsto.

Umiruje upale kože

Osim što smanjuje slobodne radikale, vino učinkovito radi detoksikaciju kože. Rezultat je mirnija i manje izmorena koža. Sastojci u vinu čak pomažu u usporavanju procesa starenja.

Posvetljuje tamne mrlje na koži

Kako starimo, tamne mrlje, koje su često uzrokovane oštećenjem od sunca, postaju dublje i teže se leče. Međutim, nije sve izgubljeno jer polifenoli, moćni antioksidansi koji se nalaze u vinu mogu biti učinkoviti u lečenju i sprečavanju promena boja na koži.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...