Generic filters
Exact matches only

Zdravstvene prednosti CRNOG LUKA- Recept za čarobni napitak od njegove ljuske

Crni luk je čudotvoran za zdravlje jer ima malo kalorija, a puno vitamina, minerala i vlakana.

Sadrži lekovita svojstva zbog kojih ga svaki dan možete jesti.

Crni luk sadrži 40 kalorija na 100 grama. Sastoji se od 89 % vode, 9 % ugljenihidrata, 1,7 % vlakana, te minimalne količine proteina i masti.

Ima malo kalorija, ali zato ima pregršt vitamina, minerala i vlakana, među kojima su sledeći najvažniji:

  • vitamin C (važan za izgradnju imuniteta, proizvodnju kolagena, apsorpciju gvožđa i obnavljanje tkiva, moćan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja);
  • vitamini B grupe (folat (B9) i piridoksin (B6), koji igraju ključnu ulogu u radu metabolizma, funkciji nerava i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca):
  • kalijum (važan vitamin koji mnogi ne unose u dovoljnoj količini, a koji je ključan za normalno funkcionisanje ćelija, ravnoteža tečnosti, prenos nervnih impulsa, funkcija bubrega i pokretanje mišića).

Crni luk pospešuje zdravlje srca

Crni luk sadrži antioksidanse i sastojke koji pomažu telu da se izbori s upalama, snizi nivo triglicerida i holesterola, što sve zajedno snižava rizik od bolesti srca. Njegova jaka antiupalna svojstva pomažu i snižavanju visokog krvnog pritiska i snižavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Koronarnim bolesnicima preporučuje se svakodnevno konzumiranje luka jer njegovi sastojci sprečavaju gomilanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje ugrušaka.

Sirovi crni luk predstavlja najbolji lek za podizanje dobrog HDL holesterola, te je preporučljiv srčanim bolesnicima.

Dovoljno je pojesti pola sirovog luka dnevno, jer termički obrađen ne deluje na holesterol. U istraživanjima se HDL holesterol u proseku povisio za 30 %, a terapija je bila uspešna kod 70 % ispitanika.

Sumporni spojevi iz luka takođe pomažu smanjivanju visokih triglicerida i opuštanju krvnih sudova. Luk smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, bolesti koronarnih arterija, perifernih vaskularnih bolesti i srčanog udara.

U crnom luku se u visokoj koncentraciji nalazi flavonoid kvercetin, za koji je znanost dokazala da snižava rizik od bolesti srca.

Prepun je antioksidansa

Antioksidansi su sastojci koji sprečavaju oksidaciju – proces koji vodi do oštećenja ćelija i predstavlja jedan od faktora rizika za razvoj raka, dijabetesa i bolesti srca. U crnom luku nalazi se više od 25 različitih vrsta flavonoidnih antioksidanasa.

Crni luk štiti od raka

Naučnici kažu da je ishrana u kojoj je luk dosta zastupljen značajno snižava rizik od određenih vrsta raka, poput raka želuca i raka debelog creva. To je zahvaljujući sumpornim sastojcima i flavonoidnim antioksidansima u crnom luku. Sadrži i fisetin, flavonoid koji pomaže sprečavanju rasta tumorskih ćelija.

Crni luk reguliše šećer u krvi

Crni luk u svakodnevnoj ishrani može pomoći pri kontroli nivoa šećera u krvi, što je pogotovo važno ljudima s dijabetesom ili predijabetesom, pokazalo je više studija.

On sadrži hrom – mineral koji utiče na faktore glukozne tolerancije, koji je odgovoran za poboljšanje proizvodnje inzulina. Na ovaj način crni luk pomaže u regulisanju šećera u krvi.

Konzumiranje crnog luka je dobar način da se pomogne u lečenju dijabetesa tipa 2, ali i metaboličkog sindroma.

Prema svim istraživanjima koja su se bavila svojstvima crnog luka, on ima hipoglikemijski učinak i zato se savetuje u ishrani onih koji boluju od šećerne bolesti. Pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2 preporučuje se 100 g crnog luka dnevno.

Dobar je za zdravlje kostiju, kose i noktiju

Iako su za zdravlje kostiju mlečni proizvodi najvažniji, crni luk takođe može odigrati važnu ulogu! Naime, dokazano je da crni luk snižava nivo oksidativnog stresa, pojačava nivo antioksidanasa i sprečava gubitak gustoće kostiju, što je vrlo važno za sprečavanje osteoporoze i jačanje skeleta.

Dobar je za probavu

Ova namirnica je odličan izvor vlakana i probiotika, koji su neophodni za dobru probavu i zdravlje creva, ali i izgradnju imuniteta.

Crni luk osigurava miran san i dobro raspoloženje

Folna kiselina koju nalazimo u luku može pomoći kod depresije jer prevenira stvaranje homocisteina u telu koji može sprečiti opskrbljivanje mozga nutrijentima.

Višak homocisteina ometa proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina koji osim dobrog raspoloženja, reguliše san i apetit.

Crveni luk za sinuse

Crni luk može pomoći i kao prirodni lek za sinuse. Moskovska pedijatatrica-otorinolaringolog prof dr. Tatjana Garašćenko savetuje roditeljima da pomognu svojoj deci jednostavnim, prirodnim sredstvom:

Iscedite jednu kap soka od crnog luka i dodajte 5 kapi vode (koja je bila prethodno prokuvana i ohlađena).

Da bi napravili sok od luka trebate očišćenu glavicu luka usitniti u kašu i onda iscediti sok.

Ovu otopinu ukapavajte detetu u nos, pogotovo ako prehlada duže traje. Po jednu do dve kapi u svaku nosnicu . Možete to raditi 1-3 puta dnevno.

Lek za zubobolju

Stručnjaci kažu da luk može imati neverovatan učinak na zubobolju i općenito zdravlje zuba poput prirodnog leka.

Stavite komad luka na zub ako imate zubobolju i bol će proći. Samo treba da ga držite da odstoji par minuta i zubobolja će se ublažiti vrlo brzo.

Čaj od ljuske luka 

Ljuske luka izvrstan su izvor vitamina. Bogat vitaminom A, ovaj čaj od ljuske luka može pomoći u poboljšanju vida. Osim toga, ljuske luka su takođe obogaćene vitaminom C i E, te bi čaj od ljuske luka mogao učiniti čuda i za vašu kožu.

Još jedna dobrobit čaja od ljuske luka je niskokaloričnost. Stoga je čaj od ljuske luka dobar niskokalorični napitak koji s vremena na vreme možete popiti i kloniti se tečnih kalorija koje se nalaze u gaziranim pićima.

Priprema čaja od ljuske luka ne može biti jednostavnija. Nakon što ste ogulili luk, uzmite odbačene ljuske od luka i kuvajte ih u vodi nekoliko minuta. Procedite vodu i popijte čaj.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...