Generic filters
Exact matches only

Zdravstvene prednosti čija semenki

Reč čija potiče od majanske reči i znači snaga.

U sebi sadrži ogromnu količinu vitamina i proteina zbog čega blagotvorno deluju na celokupan organizam. Pomaže da se osećate energijčnije i jače.

Čija semenke pomažu kod mršavljenja, odlični su izvori proteina, kalcijuma, omega-3 masnih kiselina kao i antioksidanata.

Čija semenke NE SADRŽE GLUTEN!

Čija semenske su odličan izvor antioksidanata

Antioksidanti pozitivno utiču na zdravlje i služe kao odbrana od štetnih materija koje mogu da izazovu i rak (a antioksidanti služe čiji tako što štite osetljive masti da se ne pokvare)

Odlične protiv dijabetesa

Ove semenke regulišu nivo šećera u krvi i služe kao prirodan lek kod dijabetesa

Ubrzava i poboljšava varenje organizma

Blagotvoran je ako imate problema sa probavom

Obiluje Omega-3 masnim kiselinama 

Semena čija obiluju masnim kiselinama, isto tako kao i crvena riba. Podsetićemo se svojstava ovih kiselina: one snižavaju nivo holesterola, poboljšavaju rad srca, pomažu da se izborite sa depresijom i poremećajima raspoloženja. Masne kiseline doprinose radu našeg mozga i odlično se odražavaju na našoj koži.

Jača zube i kosti

Čija u sebi sadrži 18% kalcijuma, te je odličan za jačanje kostiju i zuba

Odličan je za zdravlje srca

Poboljšava krvni pritisak i povećava zdrav holesterol

Dobar kod mršavljenja

Pošto ova semena apsorbuju dosta vode, odmah nakon sto dospevaju u želudac, kod čoveka  se stvara osećaj sitosti. Konzumirati ove semenke znači brzo i efikasno mršaviti bez štete po zdravlje, jer u sebi sadrže sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Nestaje želja za nezdravom hranom, što takođe, nije zanemarljivo

Koža i starenje

Zbog bogatog izvora antioksidanata čija semenke ubrzavaju sistem za oporavak kože a sprečavaju preterano starenje kože

Moćan izvor kalcijuma

U semenkama čija nalazi se pet puta više kalcijuma, nego u mleku, i dva puta više kalijuma, nego u bananama. Za vegetarijance ovaj produkt je, jednostavno, nezamenljiv. Svako ko želi svoj organizam obogatiti kalcijumom, treba da proba ove semenke – organizam u potpunosti apsorbuje kalcijum iz ovih organskih semenki. Više neće biti nikakvih problema sa krhkim kostima, lošim noktima i kosom.

Izvor energije

Za sve koji se bave sportom, i vole specijalne dodatke ishrani koji povećavaju energetski resurs za efikasnije treninge, ova semena su veoma korisna. Ona sadrže istu količinu korisnih materija , koliko i proteinski kokteli, koji se piju sa ciljem dobijanja mišićne mase ili bolje izdržljivosti. Odličan produkt za sportiste!

Primer kako možete da konzumirate čija semenke

3-4 supene kašike dnevno – to je količina semenki koja je najblagotvornija za vaš organizam.

Možete početi sa jednom supenom kašikom i postepeno povećavati količinu unosa. Semenke su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u sva jela: čorbe, kaše, supe, jogurt, posipati salate. Ove semenke imaju duži rok trajanja, što je, takođe, bitno.

Probajte dodati u ishranu ova dragocena semena, i ubrzo ćete primetite kako će se vaše zdravlje poboljšati.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...