Zdravstvene prednosti celera

Celer je izuzetno niskokalorična biljka, te u jednom celeru ima samo 15 kalorija.

celer 1

Zato je njegov uticaj na mršavljenje značajno veliki. Osim toga, reguliše krvni pritisak i nivo holesterola.

Odličan je u borbi sa anemijom, pboljšava cirkulaciju, smanjuje nadutost, dok acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

Čaša ili dve dnevno mogu ublažiti probleme sa nadimanjem.

S obzirom na njegovo blagotvorno dejstvo na organizam, mnogi posežu i za sokom od celera.

Ako konzumirate ovaj napitak u svoje telo ćete uneti sve potrebne vitamine. Napunićete se gvožđem, kalcijumom i kalijumom, ali i antioksidansima koji su zaslužni za zdrav i jak imunitet.

Osim toga, sok ima i odlično anti-ejdžing delovanje. Naime, hemijske supstance štite kožu od UV-zračenja što znači da ćete sporije stariti.

U kineskoj medicini sok od celera važi za prirodni lek protiv visokog pritiska, reumatskih tegoba, dok se u ajurvedskoj medicini koristi kod poteškoća s probavom.

Zato vam savetujemo da dnevno popijete čašu ovog moćnog soka, najbolje ujutru na prazan stomak.

Za pipremu soka najbolji je celer lišćar.

Recept:

Iscedite celer u sokovniku i uživajte u svežem, zdravom soku.
U kombinaciji s šargarepama ili jabukama daje sjajan ukus. Ako nemate sokovnik, možete naseckati celer na komade veličine 2 centimetra, te uz pomoć miksera napraviti pire.

Možete ga razrediti s vodom kako biste dobili željenu gustinu ili ispasirati da dobijete čisti sok. Takođe, savršeno bi bilo ako možete nabaviti celer iz organskog uzgoja jer onaj iz konvencionalnog je pun pesticida.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...