Generic filters
Exact matches only

Zdravstvene prednosti čaja od šipka

Reč je o trnovitom grmu, visine 2 do 3 metra.

op

 

Cvetovi šipka su svetlo ružičaste boje, sa po 5 latica. Cveta od maja do sredine jula. Plod je jajast, crvene ili crveno- narandžaste boje, bere se od septembra do sredine novembra. Od šipka se koristi sve cvet, list i plod. Ponekad se iz ploda odstrane semenke, suše se i upotrbljavaju samostalno.

Za čaj od šipka je najčešće koriste plodovi. Sokovi, sirupi, džemovi, ulje, razni proizvodi se dobijaju od ove ruže. Čak i zamrznut čuva lekovita svojstva. Sirup od šipka se često dodaje lekovima za decu da mi im poboljšao ukus.

Ulje od ploda šipka obnavlja ćelije kože, pomaže zarastanje tkiva posle operacija , povreda i opekotina. Dobro je za negu kose kao i protiv akni i ekcema.

Postoje tvrdnje da se posle desetominutnog kuvanja povećava količina vitamina C u šipku. Vitamine B1, B2, P, K i F , provitamin A (koji se u organizmu pretvara u vitamin A), Vitamin E u košticama, Pektin (15 procenata), Organske kiseline, limunska i jabučna, Tanin, Flavonoidi, karotenoidi, likopen, 8 do 10 posto masnog ulja u semenu, Invertni šećer, saharoza.

Lekovitost čaja od šipurka je dokazana kod sledećih tegoba:

 • Prehlada, grip – zbog visokog sadržaja vitamina C, korisno ga je piti u zimskom periodu
 • Deluje preventivno, ali i olakšava prehladu , gripozna stanja i suvi kašalj. Podstiče otpornost organizma i jača imunološki sistem
 • Proporučuje se uzimanje čaja od šipka za stanja koja su posledica manjka vitamina C u organizmu
 • Hronični umor, iscrpljenost, malaksalost, anemičnost, skorbut
 • Zbog antioksidansa, likopena šipak je preporučljiv u borbi sa holesterolom
 • I borbi protiv visokog krvog pritiska.

Naša narodna medicina poznaje čaj od šipka kao lek za proliv i za ublažavanje grčeva. I druge stomačne teškoće na primer zatvor stolice. Čaj od semenki šipka je diureik koji pojačava izlučivanje mokraće i čišćenje peska i kamenca u bubrezima i mokraćnoj bešici.

Prema jednoj novijoj studiji, ublažava bolove kod artritisa i doprinosi boljoj pokretljivosti zglobova i obnavljanju hrskavice. Čaj od cvetova divlje ruže ima umirujuće dejstvo i doprinosi boljem raspoloženju.

Kako se pravi čaj od plodova šipurka

Ako ste u prilici pripremite same šipurak za čaj. Uberite plodove kad su crveni i tvrdi. Ako su previše mekani koriste se za pripremu džema. Odstranite peteljke sa plodova. Usitnite crvene bobice nožem ili u blenderu. Koštice su vrlo tvrde pa otežavaju posao. Ipak se potrudite da ga makar prepolovite, jer ćete tako dobiti više hranljivih sastojaka. Stavite u pleh i sušite u rerni na 40 do 50°C, nekoliko sati. Držite vrata rerne prst otvorena.

Plodove možete sušiti u dehidratoru i prirodno, na promaji. Čaj čuvajte na hladnom i provetrenom mestu, u papirnim ili platnenim vrećicama. Upotrebite ga do sledeće jeseni. Čaj od šipka je inače lako dostupan. Možete ga naći u filter vrećicama. Pakovanje sa 20 vrećica je oko 100 dinara. Postoje i rinfuzna pakovanja od 50 i 100 grama.

Čaj od šipka priprema osnovnog recepta

Kafenu kašičicu ploda šipka, stavite u 2,5 dl vode. Pustite neka provri, smanjite temperaturu i kuvajte joč 5 minuta. Ostavite nek odstoji još desetak minuta. Procedite, najbolje kroz gazu ili gustu cediljku. Uživajte u vašoj šolji zdravlja.

Pošto su u pitanju plodovi, opšte pravilo je da ih je najbolje staviti u hladnu vodu i kuvati. Cvetovi i filter kesice se prelivaju ključalom vodom i ostave da odstoje.

Čaj od divlje ruže ili šipka je blagotvoran i višestruko koristan za :

 • Jačanje imuniteta
 • Disajne organe
 • Srce, krv i krve sudove
 • Jetru i žuč
 • Bešiku i bubrege
 • Kosti i zglobove
 • Creva
 • Održavanje nivoa šećera
 • Održavanje vitke linije

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...