Zdravstvene prednosti čaja od đumbira

Prednosti čaja od đumbira su brojne i koristi se za ublažavanje i lečenje niza stanja, ali trebate uzeti u obzir i neke mere opreza.

tea 438480 960 720

Ublažava mučnine

Samo jedna šolja čaja od đumbira može sprečiti mučnine uzrokovane putovanjima ili jutarnje mučnine kod trudnica. Ako često patite od mučnina uzrokovanih putovanjima, 1 do 2 sata pre puta popijte šoljicu čaja od đumbira.

Podstiče rad probave

Čaj od đumbira je jako učinkovit u poboljšanju apsorpcije hranljivih supstanci iz hrane. Takođe može ublažiti nadutost i gasove. Kod nekih ljudi se pokazalo da čaj od đumbira ima pozitivan učinak na regulisanje apetita.

Smanjenje upale

Protivupalna svojstva čaja od đumbira su već vrlo dobro poznata. Upravo zbog toga je savršen za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima. Đumbir se može nanositi i površinski, što se pokazalo učinkovitim kod osoba koje pate od artritisa.

Ublažava smetnje disajnog sistema

Ako patite od alergija, upale sinusa, gripe ili prehlade, čaj od đumbira vam može pomoći u ublažavanju tegoba disajnog sistema.

Pospešuje cirkulaciju

Vitamini, minerali i aminokiseline koje pronalazimo u čaju od đumbira mogu pospešiti cirkulaciju krvi i na taj način smanjiti rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema. Đumbir pomaže u prevenciji nakupljanja masti u arterijama i samim time sprečava nastanak srčanog i moždanog udara.

Ublažava menstrualne tegobe

Čaj od đumbira može ublažiti menstrualne grčeve, a oblozi čaja od đumbira mogu opustiti napetost mišića abdomena.

Jača imuni sistem

Čaj od đumbira sadrži antioksidante koji pomažu u jačanju imunog sistema. Neka istraživanja su pokazala da je čaj od đumbira koristan u prevenciji različitih vrsta raka.

Smanjuje nivo stresa

Čaj od đumbira ima umirujuća svojstva koja će pomoći u smanjenju nivoa stresa i napetosti. To je zbog njegove specifične jake arome i lekovitih svojstava.

Ostale prednosti

  • bori se protiv infekcija
  • ublažava neprijatan zadah
  • usporava rast kancerogenih ćelija
  • smanjuje nivo lošeg, a povećava nivo dobrog holesterola
  • pomaže u detoksikaciji jetre

Kako napraviti čaj od đumbira?

Za čaj od đumbira će vam trebati svež đumbir i filtrirana voda. Ostali sastojci su opcionalni, ali će ukus čaja biti bolji uz malo meda i limuna. Na dve šolje vode ide jedna kašika rendanog đumbira.

Ogulite đumbir i izrendajte ga. Pustite da voda proključa, u vodu stavite đumbir i pustite da stoj 10 minuta. Procedite i popijte.

PROČITAJTE VIŠE:

 

Komentari
Loading...