Zdravstvene prednosti C vitamina

Vitamin C izuzetno je važan za funkcionisanje našeg tela.

Osim toga što održava čvrstoću kostiju, kože i krvnih sudova, on je i snažan antioksidans koji neutralizuje slobodne radikale i stvara barijeru od štetnih materija iz okoline koje štete našem telu.

Kao snažan antioksidans, vitamin C neutralizuje slobodne radikale koji uzrokuju oksidativni stres na koži, što dovodi do preuranjenog starenja kože. Neophodan je za proizvodnju kolagena u ćelijama kože i pomaže u održavanju strukture kože te odgađa znakove starenja.

Kolagen je jedan od prirodnih filera koji ispunjava kožu. Prisutnost kolagena u mladosti je velika, on koži daje čvrst i ujednačen izgled. Starenjem, proizvodnja kolagena opada, a to doprinosi stvaranju sitnih linija i bora te gubitku volumena i kontura.

Vitamin C pomaže na dva načina. Prvo, neophodan je za proizvodnju kolagena u ćelijama kože, a kao drugo, vitamin C kao snažan antioksidans pomaže u zaštiti kože od slobodnih radikala koji razgrađuju ćelije koje proizvode kolagen i ubrzavanju njegovo propadanje.

Dokazano je da vitamin C pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u telu koji dovode do oksidativnog stresa te pomaže u sprečavanju preuranjenog starenja kože i odgađa vidljive znakove biološkog starenja kože. Zbog oksidativnog stresa koža izgleda sivo i umorno, a vitamin C joj pomaže da održi mladolik i svež izgled.

Kako da budemo sigurni da naše telo prima dovoljnu količinu C vitamina?

Naše telo ne može proizvesti vitamin C pa smo mi ti koji mu moramo obezbediti zalihe. Ako telo ne može pohranjivati vitamin C, treba ga konzumirati svaki dan. Vitamin C se sve više koristi u sredstvima za negu kože za lokalnu primenu. Koristi se za jačanje i očuvanje mladolike, zdrave i blistave kože, a često je jedan od prvih anti-aging proizvoda koje ljudi koriste.

Preparati za negu kože sa vitaminom C mogu se primenjivati tačno tamo gde je potrebno. Ali nisu svi preparati s vitaminom C jednaki i postoje stvari na koje treba obratiti pažnju.

Oblik vitamina C – Neki oblici vitamina C (poput L-askorbinske kiseline) aktivniji su od drugih, istraživaniji su i dokazani sastojci u nezi kože.

Koncentracija – Da bi došlo do promene u ćelijama kože, istraživanja su pokazala da preparat treba da sadrži najmanje osam odsto vitamina C. Formulacije sa preko 20 odsto nisu efikasnije i mogu izazvati iritaciju.

Svežina – Čisti vitamin C razgrađuje se kada je izložen kiseoniku, pa je najefikasniji u preparatu gde se dobro kombinuje s ostatkom formule.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...