Generic filters
Exact matches only

Zdravstvene prednosti biljke pelin

Pelin je biljka koja se koristi za otvaranje apetita, za čišćenje krvi, protiv crevnih parazita, protiv insekata, za stimulisanje cirkulacije i rada creva te kod manjka vitamina C, kao i za začin.

de

Lekovite biljke koje se dobro slažu i mogu se kombinovati sa pelinom su kadulja, metvica, stolisnik, kopriva, kantarion… Pelin, koji je i u službenoj upotrebi, sadrži niz lekovitih materija – pre svega eterično ulje sastavljeno od niza komplikovanih organskih spojeva. Zatim gorki glikozid absintin, kao i gorke materije arlemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina u pelinu se nalazi jabukova, taninska i jantarna kiselina. U listovima se nalazi zeleno-plavo eterično ulje tujon, pa terpen, među njima azulen i tanaceton i konačno soli kalijuma i mangana.

1. Za ispiranje očiju i uha

Čaj od pelina pogodan je kao voda za oči. Iz sveže tucanog pelina isceđeni sok, pomešan sa nešto meda i premazan preko očiju, poboljšava vid. I ako se pelinu doda jednaka količina matičnjaka, stimuliše nerve i mozak. Takođe, ako se čajem od 2 do 3 puta dnevno ispiraju oči, jača vid. Ako se para od prokuvanog pelina pusti da prodre u uho, pomoći će gnojnom i bolnom uhu, a umiruje i zubobolju.

2. Prva pomoć kod trovanja

Kao prva pomoć kod trovanja gljivama vrlo je dobar pelin kuvan u sirćetu. Kod trovanja crnom bunikom ili kukutom i trubeljikom otrovnom treba odmah piti obilno pelin sa kimom kuvanim u vinu ili ako vino nije pri ruci, kuvanim u vodi. Ovaj je napitak vrlo lekovit i kod trovanja mesom.

3. Oblog od pelina

Obilno pelin preko noći namočite u rakiju, pa natopite tkaninu i još toplo stavite na stomak – to je recept protiv glista, ali postupak treba često ponoviti. Kod kile stavlja se kao kesa sa suvim i jako toplim pelinom ili vrlo toplim u vinu gusto ukuvanim pelinom.

4. Rakija za masažu

Pelin namočen u rakiju daje korisno sredstvo za masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja. Nakon masiranja stavlja se na bolno mjesto ugrijana vunena tkanina. U tu svrhu će poslužiti i pelin kuvan u vinskom sirćetu. Umočite gazu, lagano iscijedite i što je moguće toplije stavite na želudac. Tom se oblogom odstranjuje i glavobolja nastala prehladom.

5. Pelinov sirup

Dva dela sitno iseckanih listova pelina pomešati sa dva dela alkohola (20% alkohol) i osam delova vode, pa ostaviti 24 sata na toplom mestu, uz češće mućkanje. Nakon 24 sata procediti (profiltrirati). Ostatak pelina još jednom pomešati sa jednim delom alkohola i četiri dela vode. Nakon 24 sata držanja na toplom mestu procedite. Tinkture pomešajte pa dodajte šećer (četvrtinu količine tinkture) i kuvajte dok se sirup ne ukuva na polovinu. Uzimati dnevno od 25 do 30 kapi – protiv slabosti, reume, skorbuta i groznice.

6. Tinktura za želudac

Pripremite 10 grama biljke pelina, 4 grama dobro usitnjenog podanka iđirota, 4 grama dobro usitnjenog korena srčanika i 4 grama usitnjene kore od pomorandže. Sve to natopite u 200 grama vinske žestine ili jake rakije. Ostavite 8 dana i procedite. Pije se kod svih tegoba u želudcu, od 15 do 20 kapi sa isto toliko kapi vode, s tim da može da se pije od 2 do 4 puta dnevno.

7. Protiv glista

Za čišćenje od glista treba piti po pola šoljice pelinova čaja ujutro na prazan stomak i uveče pre spavanja, tokom 5 do 6 dana.

8. Vino za menstruaciju

Vino od pelina, koje jača i pospešuje menstruaciju, priprema se tako da se 30 grama pelinovog lišća ili cveta natopi 24 sata u 60 mililitara belog vina, a zatim doda litru belog vina i ostavi da odstoji 10 dana, uz češće mućkanje. Zatim procedite i pijte tri puta dnevno po jednu do dve kafene kašičice, u vodi ili pivu, pre jela, tokom dve ili najviše tri nedelje.

9. Za apetit i protiv astme

Za jačanje apetita uzima se jedna čajna kašičica mladoga pelinova lišća – niseckanog i pomešanog s medom, i to na prazan stomak – svaki dan – tokom tri nedelje. Protiv astme treba na prazan stomak piti po čašicu vina (0,5 dcl) u kojemu je kuvan pelin.

10. Protiv pega i krasta na licu

Ako se zgnječeni sveži pelinov list prelije vodom, poklopi i nakon 24 sata procedi, tom vodom treba da se umiva 3 do 4 puta dnevno, pa će pege i kraste na licu nestati.

11. Za probleme sa žuči, slezenom, bubrežnim kamencima i zastojem mokraće

Usitnite jednu kašičicu pelina, jednu kašičicu maslačka, jednu kašiku nane i jednu kašiku hajdučke trave, pa ih stavite u staklenu teglu, prelijte jednim litrom belog vina. Dobro zatvorite. Neka odstoji osam dana, uz povremeno mućkanje. Zatim vino procedite. Uzimajte od tri do četiri puta na dan po jednu kašiku vina, oko 30 minuta pre jela.

12. Mast protiv bolnih kostiju i zglobova, kao i bolesti kože

Dve kašike listova i cveta pelina sameljite tako da dobijete jednu kašiku praha. Umešajte prašak u 200 grama neslane svinjske masti i time svaki dan nekoliko puta mažite obolele delove tela.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...