Generic filters
Exact matches only

Zdravstvene prednosti belog sleza za koje niste čuli

Beli slez od davnina se koristi kao lekovita biljka.

Beli slez

Istovremeno pomaže pri iskašljavanju šlajma i kod upale pluća. Primenu ima i kod bronhijalne astme, pa čak i kod tuberkuloze koja nije uznapredovala.

Može se koristiti beli ili crni slez, a upotrebljavaju se u narodnoj medicini, gde se koriste cvetovi i listovi, specifično osušeni. Najčešće se koriste u vidu čaja.

Koren belog sleza je najlekovitiji deo biljke, a najbolji čaj se pravi od korena mlade biljke. Nakon branja trebalo bi ga oguliti da ga ne bi napale razne gljivice koje uništavaju lekovita dejstva. Posle guljenja se suši i tek onda je spreman za pravljenje čaja ili sirupa.

Inače, čaj od belog sleza ubrzava metabolizam i zato je koristan za one koji žele da smršaju. Dobar je i za varenje i probleme sa gorušicom i kod čira na želucu. U organizmu se ponaša kao antioksidans pa je odličan za podizanje imuniteta.

Čaj i sirup od belog sleza preporučuju se kod upala debelog creva. Deluju tako da smiruju nadražaje i na taj način uspevaju da obuzdaju dijareju ili povraćanje.

Beli slez primenjuje se i u kozmetici, jer se neretko koristi u kremama za hidrataciju kože. Suvoj koži daje mekoću i sjaj, a istovremeno može da otkloni i bakteriju koja izaziva akne. Kreme sa belim slezom pomažu kod čireva na koži i proširenih vena.

U osušenom korenu belog sleza ima vrlo mnogo hranljivih materija: kako sadrži oko 75 odsto ugljeni hidrata, važan je izvor skroba i šećera u slučaju nestašica pa, ako je potrebno, može poslužiti za pripremanje hrane.

Koren belog sleza je slatkast i spužvast te se u prošlosti koristio kao povrće. U današnje vrijeme od sleza se proizvode kolačići, često preprženi ili preliveni vrućom čokoladom, ali po ukusu malo podsećaju na koren biljke.

Pripremanje čaja

Jednu punu kafenu kašiku sleza ostaviti u četvrtini litre vode da prenoći. Ujutru malo zagrejati i tako pripremljen čaj piti.

Kupka za ruke i noge

Pregršt belog sljeza držati u pet litara hladne vode tokom noći. Sutradan ugeijati kupku do temperature koju ruke i noge mogu da podnesu i držati ih u kupki 20 minuta.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...