Zdravstvene koristi tamne čokolade

Donosimo Vam spisak zdravstvenih blagodeti konzumiranja tamne čokolade.

čoko

Čokolada je veoma bogata hranljivim i važnim sastojcima kao što su gvožđe, magnezijum, mangan, potazijum , cikn i selen.

Tamna čokolada odnosno visoka koncetracija kakaoa u njoj je jedan od najboljih izvora antioksidanata koje možete naći u hrani a koji su jako važni za zaštitu organizma od najtežih oboljenja.

Flavonovoli u tamnoj čokoladi mogu stimulisati endothelium u arterijama na proizvodnju nitričnog oksida koji opušta krvne sudove te tako smanjenjuje krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju.

Istraživanja pokazuju da kako prah iz čokolade značajno smanjuje “loši” LDL holesterol te što je posebno bitno povečava “dobri” HDL holesterol što je svojstvo samo nekoliko namirnica koje čovek koristi
.

Istraživanjao uticaju kakaoa na krvne žile pokazale su da kakao u tamnoj čokoladi utiče na smanjenje nakupljanja plaka na njima te da dugoročno čisti krvne žile i tako smanjuje mogućnost moždanog i srčanog udara.


Tamna čokolada pomaže funkcionisanju i kod poboljšanja rada mozga a eksperimentima je pokazano da je nakon petodnevnog svakodnevnog konzumiranja tamne čokolade kod dobrovoljaca prokrvljenost mozga porasla za čak 21%

Možda najbolja osobina od svih je da je čokolada jako ukusna a podstiče stvaranje serotonina odnosno hormona sreće te se za vreme i posle konzumiranja osećamo dobro.

Važno je napomenuti da smo naglasili da se radi o tamnoj čokoladi pod kojom podrazumevamo čokoladu sa sastavom kakaoa od 50-90% sa što manje šećera.Nabrojane koristi postoje i kod standardnih mlečnih čokolada ali su znatno manje jer je procenat kakaoa u njima svega 10-25%. Inače prosečna čokolada od 100 grama sadrži 600 kalorija te je naravno kao i u svemu potrebno biti umeren.

Komentari
Loading...