Čajevi i njihove zdravstvene dobrobiti

Svesni smo da se tokom praznika i proslava opuštamo i konzumiramo u neizmernim količinama masnu hranu i alkohol, ne razmišljajući o posledicama. Predstavljamo vam čajeve koji sagorevaju masti, ubrzavaju metabolizam i odlični su za detoksikaciju organizma.

oo

Ulong čaj

Ulong (Vu Long) čajevi pripadaju grupi najcenjenijih polu fermentisanih čajeva. Ulong čaj se konzumira u zemljama jugoistočne Azije i Japanu gde je izuzetno cenjen. Postoje stotine vrsta Ulong čajeva, koji su klasifikovani prema grmu čaja, sezoni žetve i regionu gajenja. Svaki region u kome se gaji Ulong čaj ima svoju jedinstvenu aromu i tradiciju proizvodnje koja se razlikuje od drugog regiona. Ulong čajevi su izuzetni sagorevači masti, pa se konzumiranje ovog čaja preporučuje baš tokom predstojećih praznika, jer će mnogi preterivati sa hranom i pićem.

Nai Ksiang čaj

Nai Ksiang Vu Long u prevodu znači „miris mleka.“ Po načinu sušenja, i kao što mu ime govori, ovaj čaj karakteriše upečatljiv miris i ukus mleka. Zbog svog božanstvenog i jedinstvenog ukusa, Nai Ksiang čaj je široko rasprostranjen i popularan. Može se prelivati vodom više puta, a tečnost koja se dobija je žućkasto zelene boje.

Čin Čin čaj
Iako raste na Sumatri, Čin Čin je u potpunosti tipičan kineski Ulong čaj sa karakterističnim aromatičnim ukusom i sa izraženom voćnom notom.

Zeleni čajevi su sve popularniji, jer sadrže korisne polifenole koji su jak antioksidans. Pomažu osobama koje su na dijeti, jer ubrzavaju metabolizam, smanjuju rizik od moždanog udara… U Kini postoji izreka “da je bolje izdržati tri dana bez hrane, nego jedan dan bez zelenog čaja“. Antioksidansi u zelenom čaju su nekoliko puta jači nego oni u agrumima, pa je zato preporučljivo ovaj čaj ispijati svakodnevno.

Žuti čaj dobio je ime po svojoj žućkastoj boji, ali je u bliskoj vezi sa zelenim. Ovo je čaj koji je delimično oksidisan. Faza sušenja je sporija, vlaga iz lista se sporije gubi i listovi ostaju žute boje. Ukoliko je vaš izbor baš ovaj čaj, onda obavezno probajte Huang Da Ča u čijoj aromi možete osetiti tragove čokolade i kafe. Odlika ovog čaja su i vidljive grančice, koje mu daju slatkast ukus.

Kafa i čaj smanjuju rizik od dijabetesa
Komentari
Loading...