Zdravlje iz jabuke

Sveža jabuka sadrži veće količine pektina koji u organizmu apsorbuje vodu i otrove, pa stoga stručnjaci preporučuju barem jedan dan tokom meseca da se jedu samo jabuke i pije sok od jabuka.

jab

Pojedini lekari tvrde da se bolesti srca i krvnih žila mogu sprečiti ako se svakoga dana pojede samo jedna jabuka. Jabuka je korisna za dobar san, protiv hroničnog umora, visokog pritiska, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proliva, povraćanja, bolesti grla, opekotina, proširenih vena, opstipacije, išijasa i još mnogo drugih bolesti i stanja.
Koristi se cvet i plod jabuke. Cvet se bere u četvrtom, petom i šestom mesecu, a plod od početka šestog do kraja devetog meseca. Plod sadrži: vodu, šećer, vitamine A, B i C i organsku kiselinu. Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, pa ih u ponudama trgovima ima tokom cele godine.

Sveža jabuka sadrži veće količine pektina koji u organizmu apsorbuje vodu i otrove, pa stoga stručnjaci preporučuju barem jedan dan tokom mesecada se jedu samo jabuke i pije sok od jabuka, kako bi se iz organizma izbacili svi otrovi koji se nakupljaju konzumiranjem namirnica životinjskog porekla. Pektin također ima pozitivno delovanje na sluznicu creva, pa se preporučuje kod problema sa opstipacijom ili prolivom.

Jabuke su jako važne i za negu zuba, a takođe su jako dobro sredstvo za osvežavanje daha.
Sok od jabuke je lekovit, koristan i osvežavajući napitak, a sadrži sve sastojke kao i sam plod jabuke.
Od jabuka se može praviti i jabukovo sirće, vino, marmelada, kompot, čaj, kolači i još puno drugih stvari.

 

 

 

Komentari
Loading...