Zdravi zubi

Zdravi i lepi zubi zavise pre svega od opšteg zdravlja i zadovoljstva čoveka.Ipak, nema lepog osmeha bez mnogo uloženog truda i vremena.

Samo se svakodnevnom negom, pravilnom ishranom i redovnim pregledom kod stomatologa mogu sprečiti ne samo najčešća oboljenja zuba, karijes i paradentoza, nego i vrlo ozbiljna oboljenja.

265273_zubi_f

Pravilna nega zuba
Zube treba prati najbolje nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje.

Vrlo je važno znati da se zubi ne smeju prati neposredno nakon jela. U tom periodu usled povišene kiselosti, zubna belina je posebno osjetljiva, pa se usled pranja četkicom za zube može oštetiti. Stoga, posebno nakon obroka koji sadrže šećer ili kiselinu, kolača i voća, sa pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta.

Za pranje zuba treba izabrati četkicu od veštačkih vlakana koja se, za razliku od prirodnih, lako održava i brzo suši pa nije podložna razvoju bakterija. Nadalje, kako bi se sprečilo oštećivanje zubnog mesa i dosegnuli svi zubi, drška mora dobro “ležati” u ruci, a glava četkice treba da bude što manja, zaobljenog oblika ili još bolje okrugla. Vlakna četkice nikako ne smeju biti previše tvrda, kako ne bi oštećivala površinu zuba i zubno meso, nego srednje čvrsta ili meka kako bi, naprotiv, uz čišćenje bilo moguće i masiranje desni.

Nakon upotrebe četkicu za zube treba temeljito oprati i dobro osušiti, a na šest do osam nedelja treba je obavezno zameniti novom.
Kada je reč o pasti za zube, stručnjaci preporučuju one koje sadrže fluor, koji jača i štiti zube.

Pranje zuba treba da traje oko 3 minuta. Četkicom treba što strpljivije i što temeljnije u malim kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu, najprije obuhvatiti prednju, zatim unutrašnju površinu, a potom i grizne površine svih zuba. Prilikom pranja zuba laganim kružnim pokretima četkicom masirajte i zubno meso, a nemojte zaboraviti da očetkate jezik, na kojem se itekako skupljaju štetne bakterije.

Bez obzira da li koristimo običnu ili električnu četkicu, gotovo 40 % površine, posebno između zubi, nedostupno je ili teško dostupno za pranje, svakodnevno, najbolje nakon večernjeg pranja zuba, treba bez rezerve koristiti i medicinski konac za zube.

Stručnjaci preporučuju korišćenje gela za mazanje zuba ili tečnosti za ispiranje jednom nedeljno, koji sadrže fluor, a preventivni kontrolni pregled u stomatološkoj ordinaciji dva puta godišnje.

Komentari
Loading...