Generic filters
Exact matches only

Zdravi Bubrezi: 5 Važnih Saveta za Prevenciju Problema

Bubrezi su jedan od najvažnijih organa, neki ih nazivaju i detoksikacionim mašinama, zato bi definitivno trebalo bolje da brinemo o njima.

Ključan je i način života za očuvanje njihovog zdravlja. Više o tome možete pročitati u nastavku.

 

Funkcija bubrega je da filtrira krv, izbacuje toksine iz tela, stvara urin, proizvodi hormone i još mnogo toga, zato je važno da im pomognemo da obavljaju svoju funkciju što je moguće bolje.

Za vas smo pripremili nekoliko korisnih saveta.

 

Pijte dovoljno vode

Bubrezi trebaju puno tečnosti, najbolje je voda ili nezaslađeni čaj, poput čaja od koprive ili brusnice, kako bi se mogli očistiti.

Pokušajte popiti barem 1,5 do 2 litre vode dnevno, uzimajući u obzir i svoje potrebe u vezi sa težinom, aktivnošću, općim zdravljem i tako dalje.

Redovno i dosljedno konzumiranje vode je ključno da ostanete hidrirani, istovremeno vam voda pomaže da se oslobodite toksina iz tela.

pijte vodu
FreePik

Budite redovno fizički aktivni

Redovno vežbanje ima mnogo korisnih efekata na naše telo, između ostalog smanjuje rizik od hronične bolesti bubrega, jer snižava krvni pritisak, jača srce i pomaže nam da održimo odgovarajuću težinu, što je takođe važno za bubrege.

To ne znači da morate svakodnevno trčati maratone ili na bilo koji drugi način preterivati, već da bar malo razgibate svoje telo, bilo da je to šetnjom, trčanjem, vožnjom bicikla, plesom ili nekom drugom aktivnošću koja vas raduje.

 

Pazite na zdravu i uravnoteženu ishranu

Ljudi sa viškom težine izloženi su brojnim zdravstvenim problemima, poput dijabetesa, srčanih i bubrežnih bolesti.

Zato je važno da obratite pažnju i na svoju ishranu. Za početak, možete smanjiti unos soli, zasićenih masti i izbegavati previše prerađenu hranu.

Umesto toga, možete obogatiti svoj jelovnik prirodnom, sezonskom i lokalno uzgajanom hranom.

Uključite više voća i povrća u svoju ishranu, dakle važne antioksidante poput brusnica, jabuka, grožđa, borovnica, peršuna, crvene paprike, luka, tikvica, spanaća, kupusa, cvekle, belog luka, špargli, karfiola i pasulja do artičoke.

 

Pratite svoj nivo šećera u krvi

Visok nivo šećera u krvi šteti bubrezima, jer moraju još više raditi da bi mogli filtrirati vašu krv, što s vremenom može dovesti do oštećenja.

Zato je važno da održavate kontrolu nad nivoom šećera u krvi, bilo z zdravim načinom života ili lekovima odnosno odgovarajućim tretmanom kada je to potrebno.

 

Pratite svoj krvni pritisak

Visok krvni pritisak može uzrokovati oštećenja srca, posebno ako se javljaju i druge zdravstvene probleme poput dijabetesa, srčanih bolesti ili visokog holesterola.

Optimalan krvni pritisak je između 90/60 i 120/80. Ako je vaš krvni pritisak iznad 140/90, to već predstavlja visok krvni pritisak ili hipertenziju.

U tom slučaju preporučljivo je da se obratite svom lekaru.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...