Generic filters
Exact matches only

Zdrave NAMIRNICE koje ne smemo da jedemo kad smo bolesni! 5 namirnica za oslabljen organizam

Zdrave namirnice : Kad uhvati viroza, znamo proceduru: pileća supa, mnogo čaja, đumbir, propolis i med. Treba li da natrpamo tanjir hranom koja puca od vitamina i minerala, izbegavamo šećer? Pa, ne baš po svaku cenu.

Lekari upozoravaju na namirnice koje mogu da nam štete i produže simptome bolesti kad je organizam oslabljen.

Osim toga, valja imati na umu da ne reagujemo svi jednako na određenu namirnicu pa je najvažnije slušati svoje telo i ako primetimo da nam nešto ne odgovara, izbaciti to.

Spanać

Histamin pomaže telu da se reši alergena. Ako ne podnosite određenu hranu, histamin će vas “upozoriti” i podstaći alergijsku reakciju.

Ako smo intolerantni na histamin, može se pojaviti reakcija slična alergijskoj ili pak umor, nedostatak energije i glavobolja.

Iako ne sadrži previše histamina, spanać pomaže njegovom oslobađanju.

U kategoriju “osloboditelja histamina” spadaju i jagode, paradajz, koje je bolje izbegavati dok smo bolesni.

Orašasti plodovi

Cink i vitamin E pomažu telu u borbi protiv bolesti, no ako vas muči želudac ili temperatura, bolje je suzdržati se od oraha, lešnika, badema i “njihovih rođaka”.

Razlog zašto ih ne treba jesti jesu njihove masnoće, koje telo teško vari, a zbog kojih bi se želudac mogao dodatno uznemiriti i telu oduzeti energiju koja mu je potrebna za borbu protiv bolesti.

Brokoli

Blagotvorne vitamine na stranu, brokoli obiluje vlaknima koja nisu prijatelji organizma oslabljenog bolešću. Prvih nekoliko dana prehlade, gripa ili stomačnog virusa bolje je napuniti tanjir namirnicama koje se lako vare kako ne bismo nepotrebno gubili snagu.

Pasulj

Šećeri iz pasulja mogu da podstaknu stomačne tegobe poput proliva, gasova i grčeva. Telo ne sintetizuje dovoljno enzima koji smanjuju gasove, pa se šećeri ne svare u potpunosti.

Stoga pasulj nikako nemojte jesti ako vas muči želudac, baš kao ni integralne ili mlečne proizvode. Zamenite ih zobenom kašom, belim pirinčem i bananama.

Sirovo povrće

Osim što može opteretiti organizam varenjem vlakana, sirovo povrće se ne preporučuje ni kad vas boli grlo, jer ga dodatno nadražuje.

Baš kao i kiseli citrusi, koje je bolje zameniti drugom hranom koja obiluje vitaminom C, barem dok se upala grla ne smiri.

Kod grlobolje se preporučuje med, jer sprečava kašalj, kao i jaja zbog cinka i vitamina D, koji jačaju imunitet.

 

BONUS VIDEO

Foto Pixabay
Autor/Izvor B92
Komentari
Loading...